onsdag 14 februari 2018

KAROLINERLOPPET 1978

Det tolfte Karolinerloppet på skidor mellan Järbo och Dals Rostock kördes söndagen den 12 februari 1978. 



Av de 1800 anmälda kom 1450 till start trots rykande snöstorm och en isande vind som fick de sex minusgraderna vid starten att kännas som betydligt mer.



Bohusläningens fotograf Lasse Edwartz (som hette Olsson på den tiden) var väl rustad för kylan när han klev ur bilen på startfältet vid Järbo.



Även den utsände reportern var rejält påpälsad när det var dags att klättra upp i speakertornet och titta ut över startfältet.



Här har de allra flesta av deltagarna ställt upp på startlinjen, medan de seedade elitåkarna fortfarande värmer upp så smått en bit framför.



Det var dock inte alla som var beredda när den stora massan av löpare satte sig i rörelse hela 14 minuter före utsatt tid! Det innebar den värsta tjuvstarten i loppets historia och fick arrangörerna att ordna med avspärrningar på startfältet till kommande år. Här bär det av på de tre milen över Kroppefjäll mot målet i Dals Rostock.


Först till kontrollen vid Dansbo efter cika två mil kom Per Knut Aaland, norsk mästare och OS-sexa på femmilen i Seefeld två år tidigare, men nu bara reserv i den norska VM-truppen till Lahtis. Efter en tids sjukdom passade han nu på att testa formen i Karolinerloppet, som han till slut vann med nära fyra minuters marginal till svenske elitmannen Hans-Erik Larsson, IFK Mora. Aaland låg först hela vägen och berättade efteråt att han ibland hade svårt att se spåret i den rykande snöstormen.



Och här kommer en norsk legendar. Det är Odd Martinsen som passerar som tredje man vid vätskeborden i Dansbo med göteborgaren Erkki Kähärä strax bakom, en ordningsföljd som hölls in i mål. Den då 35-årige Martinsen hade tillhört världseliten sedan mitten av 60-talet. På meritlistan fanns stafettguld i både OS och VM, dessutom två OS-silver, ett VM-silver och tre VM-brons. Efter den aktiva tiden blev han en av skidvärldens mäktigaste män som ordförande i internationella skidförbundets längdlöpningskommitté.
Ännu mer merittyngd är dottern Bente Skari med fem individuella VM-guld och ett OS-guld.






2 kommentarer: