fredag 29 september 2017

SPORTSTUGAN OCH EGERSBERG

Här kommer några bilder från norra Uddevalla, knäppta i mitten på 70-talet.
Den första föreställer sportstugan vid Bjursjön som den såg ut 1975. Den byggdes 1931 och har alltsedan dess varit hemvist för Uddevalla Skidklubb, även om en del andra föreningar också hållit till där genom åren. Bilden är alltså tagen några år innan den stora tillbyggnaden i slutet av 70-talet.

Bjursjöstugan.

Och så förflyttar vi oss till badplatsen med bryggor i norra änden av Bjursjön på en bild från 1975. Här höll regementet till med simundervisning sedan simstadion vid Svenskholmarna blivit obrukbar efter en storm på 1960-talet. Då byggde militären den här anläggningen som nu är borta sedan många år,

Bjursjön.

Nästa bild är tagen på Vallmovägen mot korsningen av Egersbergsvägen. Där bodde familjen Ferm i huset rakt fram, med fotbollsbröderna Kurt och Roger och min jämnårige skolkamrat Rune. 
Till höger ses Vallmovägen 6 där jag växte upp på 50-talet. Det huset byggdes av Ivan Qvick 1945 och under de närmaste tjugo åren hyrde mina föräldrar övervåningen. Där bodde min syster Birgitta och jag tillsammans med mamma Ingrid och pappa Sven i två rum och kök. Varmvatten fanns och i källaren hade vi både dusch och badkar.

Vallmovägen.

Här har vi en del av Egersbergsvägen som den såg ut 1975. På 50-talet fanns här barn och lekkamrater i alla hus. Till vänster på bilden bodde familjen Pettersson med barnen Nils-Ove, Morgan och Margareta. Till höger familjen Tamnhed med barnen Inglis, Kent och Bert, bortanför dem Petterssons med barnen Lars och Barbro och i det vita huset bakom flaggstången Janssons med bröderna Hasse och Reino. På det här kortet från 1975 var det mesta sig fortfarande likt.

Egersbergsvägen.

Och här har vi kommit fram till Blekets skola som den såg ut 1975. Huset förstördes i en brand på 90-talet och här har fotografen tyvärr inte fått med hela byggnaden. Men man ser de tre fönstren på utsidan av skolsalen till höger på andra våningen där jag och mina kamrater gick första och andra klass för Annie Henriksen i början på 50-talet. I klassrummet där under gick blivande motocrossvärldsmästaren Håkan Andersson för Stina Gustafsson.


Blekets skola.
(Klicka på bilderna så blir de större.)

tisdag 26 september 2017

SUNNINGEN OCH UNDA

I det gamla fotoalbumet hittar jag också några sommarbilder tagna på Sunningen och Unda i mitten på 70-talet.
Här är m/s Sunningen på väg att lägga till vid Sunningens brygga sommaren 1974. Hoppilandkallen står beredd med angöringstampen.

Sunningens brygga.

Och så här såg det ut från insidan av fartyget på den tiden. Inte mycket folk med in till stan på den turen.

M/s Sunningen.

På Unda camping var det tätt mellan gästerna sommaren 1975. Dock inte fullt så flotta tält och husvagnar som i dag.

Unda.

Och här har vi ett för mig okänt fartyg, som bogseras ut genom Byfjorden i mitten på 70-talet. På bilden har man just passerat Rödberget på väg mot Stången och vidare söderut.

Rödberget.

Och här kommer m/s Byfjorden på en av turerna ut mot  kustbandet. Om jag inte minns fel är man på väg mot kaj i Lysekil på den här bilden.

M/s Byfjorden.

Fler bilder följer.



torsdag 21 september 2017

GAMLA UDDEVALLABILDER

Här kommer ytterligare några kort från ett av mina gamla fotoalbum. Trots att tiden har gått har färgen i alla fall bevarats skapligt på de här drygt fyrtio år gamla bilderna.

Lilla torget.
På den första ser vi Lilla torget som det såg ut 1975 med en av läroverkets baracker till höger i förgrunden. Här gick genomfartstrafiken österut mot Vänersborg och Trollhättan. Till höger i bakgrunden höghuset med Folktandvården, och längst bort till vänster i bild ses huset högst upp på Kungsgatan som bland annat inrymde matvaruaffären Gogo Livs.

Kungstorget.

Kungstorget med Saluhallen i bakgrunden.


Rosenhäll.

Utanför ingången till Rosenhälls sjukhem såg det ut så här en sommardag i mitten på 70-talet.

måndag 18 september 2017

TUREBORG PÅ 70-TALET

I ett av mina gamla fotoalbum hittar jag några bilder från Tureborg, tagna i mitten på 70-talet. Mycket är sig likt men inte allt.
På den första ser vi Konsumbutiken på Tureborg 1974 med Villa Älvkullen skymtande uppe till höger i bild. På den tiden fanns två stora och välsorterade matvaruaffärer på Tureborg, Konsum i bottenvåningen på huset Tureborgsvägen 12 och ICA i nummer 14 på andra sidan torget.


Tureborgsvägen 12.

Busshållplatsen vid Tureborgs centrum låg 1974 lite längre österut än i dag. Dessutom bestod den endast av en bänk utan regnskydd och en liten skylt på en stolpe.


Busshållplatsen.


Och så förflyttar vi oss till den lilla stigen upp mot skogen, där det i dag finns ett parkeringsdäck. Så här såg Tureborgsvägen 14 med omgivande hus ut, när man var ute och gick med hunden.


Tureborgsvägen 14.
Fler bilder senare i veckan.

fredag 15 september 2017

måndag 11 september 2017

REDAKTÖRER OCH GAMLA BILAR

I det allt tätare höstmörkret sitter jag kvar i den lilla stugan vid havet och bläddrar i ännu några exemplar av tidningen Se från 1971.
I nummer 40 handlar det bland mycket annat om gamla bilar, vilket får kåsören Gits Olsson att berätta om sina möten med bilar av olika modeller genom åren. Så här skriver han om ett av dessa under rubriken Mummel i kön längst bak i tidningen:


Saaben mötte jag mellan spårvägsrefugerna på Norra Bantorget en vårdag i skarven mellan 40- och 50-talet. Fyra man sköt på och en styrde.
På den gamla kvällstidningsredaktionen var det bara tre personer som hade råd att köpa bil. En av dem köpte en Saab 92 – den lilla gröna torpeden med flygkvalité. Han fick sällan behålla den för sig själv, hela redaktionen ville provköra.


Det var när sportredaktör Y provkörde som Saaben hamnade mellan spårvagnsrefugerna. Saaben hade frihjul och det visste inte redaktör Y. Vi observerade att vagnen hade utmärkta fjädringsegenskaper när den tog de första refugerna i två språng med god svikt i bägge.
Sportredaktör Y fick inte stopp på bilen förrän han stod öga mot öga med motorvagnen på linje 15.


Spårvagnsföraren drog upp fönstret, kikade ner på Saaben och sa:
– Jag ska till Sundbyberg, vart ska du?
Sportredaktör Y svarade inte. Han bet ihop tänderna och la in backen. Det var inte backen utan ettan. Det small inte så farligt. Det såg ut som när en tax försöker skalla en bryggarhäst.


– På´n igen, sa spårvagnsföraren, här skaru se en som tål stryk.
Då tillkallade sportredaktör Y några vänner som var på väg till Pilen för en dubbel lätt. Det behövdes fem man – fyra som rullade bort Saaben och en som torkade tårarna på Saabens ägare.


onsdag 6 september 2017

SOM SAGT VAR

Saxat ur tidningen Se från 1971 om vad känt folk påstås ha sagt i veckan.


Thorvald Gahlin: Der faktum att en del politiska ytterlighetsriktningar lyckas bli beaktade världen över tyder på att jorden inte är rund utan flat.

Eld: Världens undergång blir kanske inte så dramatisk, men den kommer långsamt smygande. Haven förgiftas, gäddorna får cancer, luften stinker kring fabrikerna och befolkningen återgår sakta men säkert till hedendomen,


Jolo: Ibland vill man kunna fråga flugorna hur de kan ta sig in mellan dubbelfönstren som man själv inte kan sära.

Gösta Söderlund i Dala-Demokraten: Det är bra att Sven Stolpe finns. Men tacka Gud för att han är ensam i sitt slag.


Cello: Häromdan läste vi att restaurangerna lägger på 200 procent på spritpriserna, Det är på spriten man tar in pengarna. Om inte gästerna fyller krogarna, så måste krogarna fylla gästerna.

Dagens Nyheter: Den som gräver en grop åt andra kallas stadsplanerare.


Jaques Tati om filmregi: Tiden det tar att göra en film hänger ihop med mitt sätt att jobba. Jag använder mig mycket av djur. Om jag säger åt en hund att kissa på den här stolpen, kanske han kissar på en annan. Det tar tid med djur.

Ekonomen: Ett nytt dataspråk håller på att vinna insteg i företagsvärlden. Det heter BABEL (Bara Att Bluffa Eller Låtsas).

Red Top: En gång om året besöker polisen byn så att invånarna kan anmäla de brott de blivit utsatta för under de senaste tolv månaderna.


måndag 4 september 2017

NU ÄR DET KLIPPT IGEN

Och så var det dags igen för några klipp ur tidningen Se från 1971. Så här kunde det se ut när Tryckfels-Nisse slog till en gång i tiden: