fredag 14 december 2018

LILLA TORGET OCH GOGO LIVS

Lilla torget 1987 med Agnebergsskolan till vänster och Klintvägen bort mot Hönseberget till höger.



Huset rakt fram är Kungsgatan 47 där bland annat Gogo Livs fanns i många år. I den lilla låga byggnaden nedanför fanns skomakeri och skrädderi en gång i tiden, och längre ner skymtar gaveln på Kungsgatan 43 med J A Hagbergs Kläder. I dag finns bara skolbyggnaden kvar av husen på det här kortet.



Här har vi tagit oss till andra sidan Agnebergsskolan som ännu inte hade hunnit byggas ut när det här kortet togs 1987. Vi står på den gamla skolgården och tittar bort mot korsningen av Östergatan och Agnebergsgatan. Den vackra byggnaden med den gamla gymnastiksalen från 1888 låg här i bildens vänsterkant men hade hunnit rivas innan kortet togs.
Av de två små låga husen längs Östergatan finns det vänstra kvar i dag. Det är byggt 1816 och innehåller KFUM:s lokaler med adress Agnebergsgatan 6.



Det här huset vid Östergatan låg i vägen för skolans utbyggnad och gatans breddning. Därför revs ett fullt fungerande bostadshus med flera nöjda hyresgäster i slutet av 1980-talet. Här bodde bland andra min gamle kompis och arbetskamrat Hans ”Hacke” Dahls mormor, och om jag inte minns alldeles galet,  mångårige lagledaren i Uddevalla Handbollsklubb Knutte Johansson.



Och på andra sida gatan hade man redan hunnit riva hörnhuset och ersatt det med en parkeringsplats. I dag står där ett nytt bostadshus. Till vänster skymtar fastigheten som i många år innehöll Dahlboms hotell med adress Stora Nygatan 3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar