onsdag 11 april 2012

TURKNUTTAR OCH OLYCKSGUBBAR

En bra målvakt ska ha tur, heter det.
Men hur skaffar man sig det?
Eller är det så som en del påstår, att tur har man inte, den förtjänar man.
En som kanske skulle ha kunnat svara på det var den gamle gangsterbossen Lucky Luciano. Trots sitt tvivelaktiga levnadssätt torde han kunna betraktas som en av historiens mest kända turknuttar.

Han var döpt till Salvatore men kallades aldrig för annat än Lucky, eftersom han gång på gång lyckades undvika att arresteras av polisen eller mördas av rivaliserande gangsters i maffiakrigens USA på 1920- och 30-talet.
1936 dömdes han dock till 30 års fängelse. Visserligen inte för några av alla de mord han utfört eller beordrat, utan för koppleri.


Men det var bara en tillfällig svacka i turen. Under andra världskriget lyckades han nämligen genom sina maffiakontakter spela en avgörande roll i de allierades invasion av Sicilien.
Som tack frigavs han ur fängelset och deporterades till Italien. Där levde han till 1962, då han dog en naturlig död, 66 år gammal. Så man kan väl säga att turen höll i sig ganska länge i alla fall.


Hans raka motsats var den danskskånske astronomen Tycho Brahe. Han fick på 1500-talet i uppdrag att titta i stjärnorna för att utröna vilka dagar på året som tecknen inte var gynnsamma och därför skulle bokföras som otursdagar i almanackan.
Enligt Tycho Brahe fanns det 32 sådana dagar som markerades i Bondepraktikan med varning för att flytta, byta arbete eller gifta sig.


Tycho Brahes egen otursdag inträffade på en bankett hos kejsar Rudolf II i Prag 1601. Där ansåg han sig inte kunna lämna bordet före kejsaren, vilket medförde att han satt och höll sig så att blåsan sprack - med bukhåleinflammation och döden som följd.
Eller så blev han helt enkelt förgiftad, det är ingen som riktigt vet. Otur hade han i alla fall.


Folk som har bättre tumme med Fru Fortuna hittar vi i seriernas värld. En är Lucky Luke, westernhjälten som drar snabbare än sin egen skugga och tillsammans med sin trogne springare Jolly Jumper hittills ännu aldrig svikits av turen i sin ständiga jakt på bröderna Dalton.

Och i serien om Hagbard Handfaste har vi Hagbards kuvade vän Tursamme Ture, som visserligen är ovanligt korkad men trots det har överlevt alla äventyr hittills.
Och sist men inte minst: turknuttarnas turknutte nummer ett, Alexander Lukas, alltså Kalle Ankas ständige rival i den eviga kampen om Kajsa Ankas gunst.


Alexander är extremt lat och förlitar sig helt och hållet på sin sagolik tur. Han har bara arbetat en enda gång i sitt liv och det var inte frivilligt. Efteråt skämdes han så starkt att det mynt han fick i lön gömde han i ett kassaskåp för att ingen skulle få veta.
Allt detta apropå tur och otur. En nutida och mera jordnära historia på samma tema kommer i denna blogg på fredag, alltså fredagen den 13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar