fredag 29 november 2019

PRINSEN OCH FLYGPLANSMODELLERNA

För oss som fortfarande gillar att bläddra i papperstidningar brukar ett antal sådana ligga framme i hotellens sällskapsrum i London.
Där finns mycket att läsa. I flera dagar har det nu till exempel handlat om de olika turerna kring prins Andrew, eller Randy Andy som han kallas i folkmun, och hans sexuella utsvävningar.
Ämnet verkar outtömligt. Tidningsläsarnas intresse för drottningens yngste son, nu i 60-årsåldern, och hans eskapader tycks inte ha någon begränsning.


Men som om det inte vore nog med detta, dyker han upp på nytt när kvällen kommer och jag lägger mig till rätta på hotellrummet för att läsa ett par kapitel ur min medhavda reselektyr, i detta fall ett exemplar av Årets Ehrenmark 1980. Så här skrev nämligen den Londonbaserade journalisten och kåsören Torsten Ehrenmark redan för fyrtio år sedan.


Ja, nog har vi bekymmer alltid på den här ön. Ända upp i Buckingham Palace. Vad ska drottningen göra med sin 20-årige son prins Andrew, som gick i land med sina kompisar vid ett flottbesök i Pensacola, Florida, nu i veckan och in på Trader Jon´s bar i hamnkvarteren, där tjugo flickor med naken överkropp underhöll gästerna med dans. Varenda tidning har bilder av Andrew med ögonen nästan trängande ur sina hålor.


Men jag kan lugna drottningen, skriver herr Ehrenmark vidare. Det var inte så farligt som sensationspressen antydde. Jag hörde en radiointervju med barägaren,
-Tittade prinsen på flickorna? sa intervjuaren
-O nej, sa barägaren. Han pratade bara med mej om flygplansmodeller.från andra världskriget som jag har hängande i taket.
-Pratade han inte med flickorna då? sa intervjuaren ,
-O nej, sa barägaren. Han pratade bara med mej om flygplansmodellerna.
Så nu kan hela Storbritannien sova lugnt. När prins Andrew ser flygplansmodeller står hans ögon på skaft.


De visar verkligen omtanke om sin kungafamilj i det här landet, så att inget otillbörligt ska hända dem, fortsätter herr Ehrenmark. När drottningen besökte ett nyöppnat köpcentrum i Staines utanför London, hade man på ett varuhus plockat bort alla manliga underkläder ur hyllorna och ersatt dem med skjortor för att hon inte skulle känna sig besvärad. Om prins Andrew ska besöka ett varuhus någon gång så kan de ju plocka bort alla damunderkläder ur hyllorna och fylla dem med flygplansmodeller i stället.
Skrev alltså Torsten Ehrenmark redan 1980.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar