torsdag 11 oktober 2018

MONARK SPORT PÅ KUNGSGATAN

Många minns säkert Monarks sportaffär i det lilla låga huset på Kungsgatan 37 med butik mot gatan och lager och cykelverkstad inne på gården i gamla tändsticksfabrikens lokaler. Här har massor av uddevallabor handlat sportutrustning genom åren av ”Brallan” och ”Tarzan”. Det vill säga gamle elitcyklisten Einar ”Brallan” Jansson och friluftsmannen Tage ”Tarzan” Andersson i Skidfrämjandet.Bilderna knäppte jag när jag gick förbi på gatan vintern 1982. Vid den tiden kunde man också bli betjänad av Bertil Ljungqvist, Helge Mohlin, Thomas Olausson och en ung Christer Lindgren, medan Ove Tång lagade cyklar inne på gården.
Christer har berättat många roliga historier för mig om den goda stämningen i affären. En gång kom det in en man som gravallvarligt sa:
- Jä skulle ha tag i en som jä inte vet va han heter men jä tror di kallarn för Fantomen.
Då brast det för både Christer och ett par andra medarbetare som skakande av skratt sprang ut och gömde sig på lagret.
Det var alltså ”Tarzan” som efterfrågades.Här är det som synes rivningsrea och stor utförsäljning på gång en bit in på 1982. Affären flyttade efter rivningen till hörnet Lagerbergsgatan-Norra Drottninggatan där den drevs i många år av Bertil Ljungqvist under namnet Sporthörnan. Och för en tid sedan återuppstod affären i Bertils regi i Hamburgsund under namnet Sporthörnan, där man alltså fortfarande kan handla sportartiklar av den gamle höjdhopparen.Lite längre ner på hörnet av Kunsgatan och Sillgatan låg K A Elektriska med Karlhedens fotoateljé en trappa upp. Ateljén drevs av Jens Karlheden och flyttade 1982 längre ner på Kungsgatan.
K&A stod för Karlsson och Andersson och var en gammal välkänd uddevallafirma med anor från tidigt 1900-tal
I december 1983 utbröt en kraftig brand som inte lämnade mycket efter sig i kvarteret, delvis därför att brandkåren lät det brinna ner under kontrollerade former. Hela kvarteret skulle ändå byggas om, och de hus som står där i dag skulle börja uppföras.
(Klicka på bilderna så blir de större.)

2 kommentarer:

  1. Vemodigt med tanke på dessa " goa " gubbar.

    SvaraRadera
  2. Där hade jag en barndomskamrat som arbetade på 1960-talet.
    Vad hände med Ågrens cykelaffär finns det någon kvar i Ågrens-familjen kommer ihåg att någon bodde ovanför I17 vem av dom var det. När det gäller fartygen då kommer jag ihåg ett fartyg Hyperion det var en tank båt som låg upplagd i början på 1960- talet. Tacksam för svar, Rol.A

    SvaraRadera