tisdag 25 september 2018

STENHÅRDA UDDEVALLABACKAR VÄNTADE FÖR TRÖTTA CYKLISTER

På våren 1984 var Uddevalla etappmål för Klarälvsloppet, som då var Sveriges näst största cykeltävling. Störst var Postgirot, som tre år tidigare hade passerat Uddevalla med bortemot 10 000 åskådare ute på gatorna.Nu var det Kristi himmelfärdsdag och långhelg och många hade annat för sig. Ändå var en hel del Uddevallabor ute och tittade, som här i de branta backarna på Fritjof Nansens väg.När cyklisterna kom in i Uddevalla väntade nämligen en stenhård avslutning av etappen i form av tre varv på en bana runt Sommarhemmet och utför Kapellebackarna.


Före det avslutande kraftprovet hade cyklisterna åtskilliga mil i benen. Detta var nämligen den tredje etappen i loppet, en etapp som kördes med start i Åmål och mål i Uddevalla.

I den branta stigningen upp mot toppen av backen drogs klungan ut till en lång rad av trötta cyklister på det avslutande varvet.Målet var förlagt till slutet av uppförskörningen på Fritjof Nansens väg. Precis som i Postgirot tre år tidigare svarade Uddevalla Cykelamatörer med legendariske ledaren Alf Johansson i spetsen för att arrangemanget fungerade som det skulleDet blev sovjetisk seger på etappen, liksom så småningom i hela loppet, genom Sergej Jermasienko.Dagen därpå fortsatte loppet österut mot Vänersborg. Här är cyklisterna på väg uppför Västgötavägen ut ur staden. I bakgrunden längst ner i backen i korsningen med Kämpegatan skymtar Sixtens tapp med Shell-loggan. Längre upp i backen hittar vi en konkurrent som säljer till lågpris för 3:93 litern. Året var alltså 1984.
Klarälvsloppet, som senare bytte namn till Väner Tour, arrangerades 1970-90 av Skoghalls CK-Hammarö som internationellt etapplopp.
(Klicka på bilderna så blir de större.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar