torsdag 18 oktober 2018

STOLPE OCH IN I KÖKET

Vi var många som växte upp på norr i Uddevalla en gång i tiden. Så många att vi fortfarande berättar historier om varandra när vi träffas, både sanna och lite tillrättalagda sådana.


Här i trakterna kring Egersbergsvägen har mycket dramatik utspelats i form av gatufotboll, fönsterkrossning, backhoppning och tvivelaktiga deckarbragder.
Här följer några rader ur min nyutkomna bok:

Berra och grabbarna har gästat kåsören för ett litet samkväm i all enkelhet.
Teven stod på i bakgrunden med en fotbollsmatch i någon utländsk liga och just som en av de agerande gjorde mål på ett stenhårt skott via stolpen och i nät utbrast Berra:
-Kommer ni ihåg när Nisse Bengtsson gjorde stolpe och in i köket?
-Nä, sa filosofiska Karlsson. Jag minns bara den gången du petade undan bollen för honom så han sparkade hål i luften och satte sig på baken och tappade andan så vi trodde han skulle dö.
-Det var ju på planen uppe i skogen, sa Berra. Det här hände hemma på gatan när han skruvade in en frispark i kärringa Larssons köksfönster.
-Det kommer inte jag ihåg, sa en revolversvarvare som också var närvarande. Kan man få lite detaljer?


Då berättade Berra hur det spelades tvåmål på gatan hemma i kvarteret med ena målet i farlig närhet av kärringa Larssons hus. Det var alltid ett risktagande eftersom det hände att kärringa Larsson kom ut och beslagtog de bollar som sparkades in i hennes trädgård. Ibland kom det svart rök ur husets skorsten och då gick ryktet att nu eldar hon upp alla konfiskerade gamla gummibollar.


Den här gången deltog ett tiotal ungdomar i matchen som böljade fram och åter. Efter en stund fick det ena laget en frispark som skulle läggas av Nisse Bengtsson. Han hade just lärt sig att skjuta skruvade skott och nu satsade han på ett sådant.
Men i stället blev det en väldig snedspark så att bollen for i en stor båge upp mot det öppna köksfönstret i kärringa Larssons hus.


All aktivitet avstannade. Allas blickar riktades mot huset och ett tiotal ungdomar följde bollens väg med gapande munnar. När den träffade fönsterstolpen och försvann in i huset blev det först tyst i ett par sekunder. Sedan hördes ett hemskt skrik inifrån köket, följt av flera dova dunsar.
Då släppte förtrollningen. Det sa bara swisch när samtliga deltagare i matchen försvann från gatan på ett par sekunder och sprang upp i berget och gömde sig.

Så börjar ett av de 48 kapitlen i min nya bok Mr Pinkertons bästa. Hela storyn finns att läsa där.


Boken finns att köpa direkt från förlaget på www.litenupplaga.se/1833 och de stora boksajterna på nätet för cirka 200 kronor inklusive frakt. Den går också att beställa i bokhandel eller så kan man kontakta mig på gujohans@telia.com eller 070 2316686.

2 kommentarer:

  1. Ja herre jösses Gunnar. Hämtar godbitarna när Loa kommer hit, deet se jag fram emot. / Hälsningar Bengt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni är välkomna, Bengt. Både du och kusinen.

      Radera