fredag 21 september 2018

DET VAR BOM-BOM-BOM . . .

Soldater från I 17 intog Uddevalla centrum på våren 1983 för en generalrepetition inför uppgiften att gå högvakt vid kungliga slottet i Stockholm.Uppställning framför rådhuset med Eskilstunaboden i bakgrunden. Det var på den tiden det fanns järnhandlare i centrum alltså.Riktkarl längst fram till vänster: Befälselev Christer Lindgren.


Avdelning framåt. . . marsch!Och längre ner på Kungsgatan utanför dåvarande Domusvaruhuset var det dags att göra halt och visa att man kunde svara upp till namnet Den sjungande högvakten: Det var bom-bom-bom, det var Bohus bataljon, som drog ut med bössa och kanon . . .Den sjungande högvakten hade introducerats några år tidigare, då vaktstyrkan från I 17 fick tillåtelse att under sin marsch genom Stockholm sjunga Bohus bataljon, alltså regementets egen melodi med text av Axel Flodén och musik av Sten Frykberg.
Det lär ha varit ett mycket uppskattat inslag i gatubilden då stockholmare och turister kunde se och höra högvakten från Bohusläns regemente marschera genom huvudstaden sjungande Bohus Bataljon för full hals. Dock med förbehållet att när man närmade sig slottet skulle sången tystna och instrumenten ta över.Melodin förekom även i en långfilm med titeln Bohus bataljon med en ung Per Grundén i huvudrollen, en film som spelades in 1949 och nyligen visades i svensk teve.

2 kommentarer:

 1. Tack Gunnar. Tyvärr finns det inte mycket kvar av vår en gång så mysiga stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulla Enalid Thomsen12 februari 2023 kl. 21:11

   Som alltid trevligt, ofta med nya lärdomar. Att Bohus Bataljon fick sjunga sig genom Kungliga hufvudstaden visste jag inte. Tackar Gunnar!

   Radera