måndag 2 september 2024

ATT BASTA ELLER INTE BASTA

 Debattens vågor gick höga i slutet av 60-talet när det gällde bastubadets nytta eller farlighet. Åtminstone att döma av det exemplar av tidningen Se från 1969 som jag sitter och läser i slutet av den svenska sommaren 2024.
Ansvarskännande kroppsvårdare varnade för omåttlighet i bastun och för att påminna sig hur det var att basta kilade tidningens utsände Gits Olsson in på Sturebadet i huvudstaden. Så här lyder hans rapport:


Det satt bara en gubbe före mig i ångrummet. Han måtte ha suttit där länge för han såg ut som en rödbeta över hela kroppen. Han rann som en rostbiff under grillning och det var bara en stektermometer som fattades. Man blir lite villrådig när man ser såna gubbar. Ska dom ösas och i så fall hur ofta?

-Nittio grader, kom det från Rostbiffen.
Det hör tydligen till att man underrättar nyinträdande personer om väderleksförhållandena i bastun.
-Fint, sa jag och satte mig.
Fffzzzttt! sa det om skinkorna för det här var en bastu där man placerat det elektriska elementet under lavarna.
-Ja, det sprakar om häcken när man sätter sig, sa Rostbiffen. Kör med handflatorna, det gör alla här!


Först då observerade jag att mannen stuckit sina händer under skinkorna och satt på dem. Han hade grova, fläskiga fingrar så han satt ganska högt.
-En del, sa Rostbiffen, har med sig en handduk och sitter på. En kompis till mig satte sig på en kvällstidning, och det gick bra ända tills han kom hem på kvällen och tanten undrade vad det stod för nåt i häcken på honom. Det var under franska franc-krisen i höstas och det stod i svarta bokstäver tvärs över rumpan på killen: DETTA ÄR SLUTET!
-Sånt är livet, sa jag.
-Ja, sa Rostbiffen, det var tur för honom att han inte hade satt sig på någon porrtidning så gumman kunde tro att han varit ute på dåligheter.


Man har sina minnen från den här miljön, fortsätter Gits sin bastubetraktelse. Jag minns en bastukväll från skoltiden. Då tågade magistern iväg med hela klassen till Sportpalatset vid S:t Eriksbron och föste in oss i bastun. Det var fråga om en mycket fruktad magister, en sadistisk herre vars lust att använda rottingen icke kände några gränser. Han åtnjöt klassens samlade respekt och ägde en stenhård auktoritet som grundades på ren skräck.
Men han skulle aldrig ha tagit med oss i bastun.


Först tror jag det var Berra Larsson som börjadefnissa, sen kunde inte Stellan hålla sig längre, och när Erkis bröt ut i ett rent gapskratt så rycktes resten av klassen med. 34 finniga skolgrabbar skrattade så att det rungade i bastun. Åt vad? Jo, den fruktade magistern hade den i särklass minsta pillesnopp som någonsin skådats på en offentlig badplats.


Efter den kvällen på gamla Sportis fick magistern öknamnet ”Havanna 2” och detta var förödande för hans auktoritet. ”Havanna 2” hade inte längre hand med gossarna, han ägde inte längre förmåga att skrämma dem. ”Havanna 2” syntes ta det hela hårt, han började tackla av, och när sen förbudet mot aga i skolorna kom, rycktes grunden för hans auktoritet som lärare undan. ”Havanna 2” begärde förtidspension, och det sas att han slutade sina dar som vaktmästare i något av verken
Tillfrågad i ämnet skulle ”Havanna 2” sannolikt ansett bastubad vara en farlig sak.


1 kommentar:

  1. Du milde tid så bra. Varför finns det inga så roliga och bra tidningar längre . Tack Gunnar 😂

    SvaraRadera