fredag 29 november 2013

CHURCHILL OCH TOMTEN

Julklappsbekymmer? Inte om man känner någon som gillar att åka till London. I så fall ser man till att tomten kommer med den kombinerade kåserisamlingen och guideboken Mr Pinkertons London.
Ännu finns ett fåtal ex kvar på förlaget. Här bjuder jag på ett smakprov ur ett av de 25 kapitlen med illustrationer av Marian Väpnargård. Boken finns att köpa på www.litenupplaga.se/1128 en kort tid till eller kan rekvireras genom bokhandel.
 

 

Därför bajsar inga duvor på Churchill


När klockan är nio i Sverige slår den nio slag.
Så går det inte alltid till i England.
Det är alldeles för enkelt.
Vid universitetet i Oxford finns till exempel en klocka som inte reagerar alls när klockan är nio. Men fem över nio slår den etthundraett slag, och det är naturligtvis precis som det ska vara.
Om någon svagsint person undrar varför, kan jag upplysa att 101 är antalet elever som studerade vid universitetet i Oxford under dess första år på 1200-talet. Och att klockan slår när den är fem över nio i stället för när den är nio beror naturligtvis på att Oxford ligger på ett sådant avstånd från nollmeridianen i Greenwich att när klockan är nio där så är den, åtminstone ur akademisk synpunkt, fem över nio i Oxford.
Saken är som synes mycket enkel.
 
 
Sedan räknade någon ut att när klockan är nio i Greenwich är den egentligen 8.55 i Oxford men det var så dags då. Eftersom klockan hade börjat slå 101 slag 9.05 i Oxford fick den fortsätta att göra det. Man kan ju inte ändra på gamla traditioner.
Från London kan man göra utflykter till både universitet i Oxford och det i Cambridge. Rivaliteten är stor mellan de båda anrika institutionerna. När man talar om Cambridge i Oxford nämner man inte dess namn. Man säger bara ”the other place”.
Sedan 1836 möts de båda universiteten en gång om året i roddtävling på Themsen. Att banan är 6 780 meter lång beror självfallet på att det är avståndet mellan starten vid Putney Bridge och målet i Mortlake.
Det enda som är konstigt är att inte alla roddtävlingar i världen är 6 780 meter.
 

När man åker till Oxford passerar man Blenheim, där Winston Churchill föddes år 1874.
Han var aldrig med och rodde på Themsen. Han fick militärutbildning i stället, men han började faktiskt sin civila yrkesbana som journalist och korrespondent i boerkriget.
Där blev han tillfångatagen men lyckades rymma. Boerna utfäste då en belöning på 10 pund till den som grep honom, död eller levande.
Detta gjorde Churchill mycket upprörd. Efter vapenstilleståndet ingick han på brittisk sida i en kommission. Där fanns även den boerofficer som hade satt priset på hans huvud.
Jag är mycket besviken på er, sa Churchill. Priset var alldeles för lågt. Det borde ha varit minst 25 pund.
 
Trots att Winston Churchill har varit död i snart femtio år, svävar hans ande fortfarande över London. Man kan besöka de underjordiska krigsrummen där kabinettet samlades under andra världskriget och se sängen Churchill sov i. Vid Kensington Church Street ligger en pub med namnet The Churchill Arms. Det finns en souvenirbutik på Oxford Street med hans namn, och nere vid Parlamentet står han staty med käpp och överrock och tittar bistert bort mot Big Ben.

Churchills slagfärdighet var fruktad av många, och han kunde vara mycket oförskämd. Det påstås att han en gång vid en middag hade fått en bordsdam som han var synnerligen sarkastisk mot. Vid kaffet brast damens tålamod. Hon vände sig mot Churchill och sa:
Om ni hade varit min man, hade jag lagt gift i ert kaffe.
Churchill svarade lugnt:
Om ni hade varit min fru, hade jag druckit det.
 

Den store författaren George Bernard Shaw skickade en gång två biljetter till premiären på sin nya pjäs till Churchill. På ett medföljande kort hade han skrivit:
Tag med dig en vän – om du har någon!
Churchill svarade med ett telegram:
Är tyvärr upptagen på torsdag och kan inte närvara vid premiären. Men jag kommer gärna en annan kväll – om det blir någon!
 
Under de sista åren av Churchills levnad diskuterades att resa en staty över honom. Churchill ville inte ha någon. Han ville inte ha en massa duvor i huvudet, påstod han.
Men han förstod att man efter hans död ändå skulle ge honom en staty vare sig han ville eller inte.
Då krävde han en staty med inlagda elektroder i huvudet så att duvorna fick en lätt stöt var gång de försökte sätta sig.
Det är anledningen till att han står där alldeles ren och fin på Parlament Square utan att några fåglar vågar sätta sig på honom.
 

WINSTON CHURCHILL
Winston Churchill (1874-1965), brittisk premiärminister 1940-45 och 1951-55.
Officer och krigskorrespondent i boerkriget, innan han invaldes i underhuset 1900.
Symbol för det brittiska motståndet under andra världskriget. Känd för sin talekonst, som bidrog till att han tilldelades Nobelpriset i litteratur 1953, samma år som han adlades.Detta var alltså ett utdrag ur min bok Mr Pinkertons London, som nu är nästan slutsåld på förlaget. Ett litet antal ex finns kvar på www.litenupplaga.se/1128 (188 kr + 19 kr i frakt). Den kan även rekvireras genom bokhandel, om man ber dem titta i datorn på något som heter Bokrondellen.
Det går också bra att ringa mig på 0522-10599 eller mejla till gujohans@telia.com så säljer jag de ex jag eventuellt har kvar för 188 kr fraktfritt inom Uddevalla och signerar för den som så önskar.


1 kommentar: