fredag 25 april 2014

FOTBOLLSSPELAREN SOM FLÖG I LUFTEN

Fotbollsdebatten vid stambordet på lunchrestaurangen har fortsatt med oförminskad styrka.


Den försynte bankmannen, som har tillgång till ett stort antal tv-kanaler, berättar om vidunderliga frisparkar och sagolika framspelningar i de europeiska ligorna.
– Ja, sa redaktör A. Dom är säkert duktiga en del av dom där överbetalda pojkarna, men det finns ju ingen som går upp mot Kalle.
– Nä, sa den berömde optikern. På Kalles tid kunde dom göra mål.
– Ja, sa kåsören. När Kalle var med visste man i alla fall att det aldrig skulle bli 0-0.


Kalle är identisk med Karl ”Timpa” Simonsson, ett namn som den noggranne läsaren av den här bloggen känner som världens bäste fotbollsspelare genom tiderna, åtminstone enligt redaktör A.
Kalle gjorde 50 mål på en säsong i näst högsta serien och sköt Jönköping Södra till allsvenskt silver 1949-50. Han blev dock aldrig professionell utan tyckte det var säkrast att stanna kvar som murare hemma i Småland.Redaktör A är den ende vid bordet som har sett honom i aktion, men de övriga i sällskapet har blivit så påverkade genom åren att de håller med redaktör A i nästan allt han säger i detta ämne.
Ett av hans påståenden är att när Timpa avlossade sina skott från mittlinjen rätt upp i nättaket på Ullevi, uppstod ett vinande ljud i luften så att folk utanför arenan trodde det var flyglarm samtidigt som hästarna på Åby ett par kilometer därifrån började skena.


– Men inte blev han miljonär för det, sa optikern.
– Nä, sa redaktör A. Det är egentligen inte klokt om man tänker på alla medelmåttor som blir proffs ute i Europa i dag. Dom har sportbilar och tjänar miljoner. Timpa åkte på sin lättviktare mellan byggena i Jönköping och Stadsparksvallen.
– Han fick väl ingenting, sa kåsören. Inte ens en lägenhet.
Redaktör A tänkte då efter en stund,och så sa han:
– Det enda jag kan påminna mig är en uppstigning med ett flygplan.


– Det låter intressant, sa bankmannen. Får vi höra.
Då berättade redaktör A om en flygare som på 1940-talet gjorde uppstigningar med passagerare över Jönköping mot betalning. Det kan ha kostat så mycket som tjugo kronor gången, och flygaren tjänade stora pengar.
Så blev det allsvensk fotboll på söndagen. Flygaren satt på läktaren och fick se Timpa göra ännu en fenomenal match, avslutad med en kanon i krysset och en klacksparslobb över målvakten och i nät ungefär som vanligt.


Av detta blev flygaren så upprymd att han erbjöd Timpa att gratis få följa med på en halvtimmes färd i planet över Vättern. Det tyckte Timpa var en fantastisk upplevelse.
– Det skulle ha varit i dag det, sa optikern.
– Ja, sa redaktör A. Jag undrar vad Zlatan och Ronaldo skulle ha sagt om ett sånt erbjudande.
– Dom hade nog trott att dom skulle få planet, sa bankmannen.
– Ja, annars hade dom nog inte följt med, sa redaktör A.
Därmed var lunchen slut för den här gången, och det hade blivit dags att gå hem var och en till sitt för att försöka återvända till nutiden så länge det nu varar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar