måndag 4 december 2017

OMGÖRNING AV VÄSTERLÅNGGATAN

Här är några bilder från hösten 1978, som visar arbetet med att höja marknivån vid Västerlånggatan för att försöka undvika framtida översvämningar. På den första kan vi konstatera hur gångbanan utanför Apoteket och Systembolaget i det nybyggda LF-huset går en bit över gatan nedanför. Dessutom ser vi till vänster i bild Kampenhofsfabrikens gamla byggnad, som då fortfarande fanns kvar


Apoteket.

På nästa kort, taget från andra sidan gatan, ser vi nivåskillnaden tydligare. I bakgrunden Domusbyggnaden med oändlighetssymbolen på hörnet, alltså evighetstecknet som dock inte betydde att varuhuset skulle stanna för alltid i centrum.


Väserlånggatan.

Längre bort på Västerlånggatan hade man börjat utrymma de små, låga trähusen, som snart skulle rivas, alltså de som innehöll Hälls fiskaffär, Tvättbaren och Evert Siviks hälsokostbutik på hörnet mot Lilla Norrgatan. Så här såg alltså delar av kvarteret Sundberg ut, det som sedan blev parkeringsplats i många år, innan det nu har börjat bebyggas.


Fiskaffär.

Och om vi fortsätter en bit till på vårt svep från 1978 kommer vi till Steves Bil och Norrtullsgatan samt på andra sidan denna det stora stenhuset som finns kvar i dag med Högströms begravningsbyrå på hörnet.


Bilfirma.
Klicka på bilderna så blir de större. Fler bilder senare i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar