tisdag 12 december 2017

FALSK LUCIA STOPPAD

Trots att Nisse Bengtsson hade vunnit den slutna omröstningen om vem som skulle vara skolans Lucia, utsåg fröken Asta en flicka med långt hår och blå ögon.På Luciadagens morgon klädde den utsedda ljusdrottningen om i lärarrummet under överinseende av fröken Asta, även kallad Asta la Vista efter en replik i Zorros märke på Röda Kvarn tidigare under året. 
För att ge extra legitimitet åt det omdiskuterade och enligt många högst odemokratiska valet övervakades det hela av överlärare Karlsson, även känd som Kalle Kanon.Samtidigt hade Berra och ett par andra elever tillsammans med Nisse Bengtsson smugit in i kartrummet bakom en liten krök längre bort korridoren. Nisse Bengtsson hade svept in sig i sin morsas gamla nattlinne och hade en luciakrona med levande ljus på huvudet. 
Strax innan det officiella luciatåget skulle utgå från lärarrummet skred han genom korridoren med Berra och de andra som stjärngossar i vita nylonskjortor och var sin strut på huvudet.– Natten går tunga fjät, kraxade de med spruckna målbrottsstämmor.
– Vad är det för oväsen? sa Kalle Kanon i lärarrummet.
– . . . kring gård och stuva, sjöng Nisse Bengtsson.
– Här ska vara tyst, sa Kalle Kanon.


Sedan öppnade han dörren till korridoren och fick se det illegala luciatåget.
– Vad är det här för piratfasoner, sa han. Bengtsson är ju diskvalificerad.
– Vill magistern ha en lussebulle, sa Nisse Bengtsson.
– Ni ska få se på andra bullar era lymlar, sa Kalle Kanon och då vände hela luciatåget och sprang in i kartrummet igen.Där snubblade Nisse Bengtsson så att hans brinnande luciakrona satte eld på den historiska kartan över trettioåriga kriget. Hela Ryssland och Polen brann upp liksom halva Pommern och Schlesien. Även Mecklenburg och Bremen var hotade innan stjärngossarna lyckades släcka elden.Men då tog det sig i den geografiska kartan över Norden. Lågorna spred sig över Småland och Södermanland och närmade sig Stockholm. 
En uppgift om att Nisse Bengtsson vid åsynen av detta började sjunga "Se hur hela Uppland står i lågor" har dock inte gått att få bekräftad.Klart är i alla fall att Kalle Kanon ryckte upp dörren och slet åt sig det som var kvar av kartorna och ställde sig i korridoren och stampade på dem så att elden slocknade medan röken bolmade ut ur kartrummet.
Asta la Vista svimmade när hon fick se överläraren och tre spöken med sotiga ansikten stå och hoppa upp och ner i korridoren omvälvda av ett stort rökmoln.


Hela Luciafirandet fick inställas och deltagarna i det illegala tåget fick nedsatt betyg i både ordning och uppförande. Det hjälpte inte att de framhöll att de bara hade slagit vakt om sina medborgerliga rättigheter efter en demokratiskt genomförd omröstning.

2 kommentarer: