måndag 12 februari 2018

DRAGONLOPPE 1979

Mitt under vinter-OS i Pyeongchang sitter jag och snöar in på gamla foton från lokala skidtävlingar i Uddevalla med omnejd. I ett av mina album har jag hittat ett gäng bilder från Dragonloppet 1979 med start i Stenshult och mål på I 17.


Här har Hans Evaldsson, Bäckefors IF, tagit täten direkt efter start, närmast följd av Bruno Svantesson, Bengtsfors BoIS och Dan Johanssin, Stångenäs AIS, i det andra spåret.Bohusläningens fotograf Peo Nilsson hade klätt på sig ordentligt i kylan. Det var så kallt att starten fick uppskjutas en timme, men sedan steg temperaturen när solen visade sig och loppet kunde genomföras i tio minusgrader.En hel del av de 322 anmälda uteblev i den kyliga morgonen, men till slut blev det i alla fall 272 åkare som ställde upp på startfältet vid Stenshults idrottsplats för att genomföra det 30 kilometer långa loppet.De hade först 12.5 kilometer att köra i Stenshultsterrängen innan det bar av ner mot stan och målet vid Fossum strax öster om I 17:s kaserner. Tävlingsledaren Leif Andersson, I 17 IF, och banläggaren Lars Hermansson, Stenshults IF, fick idel beröm av både elitåkare och de som kom lite längre ner i resultatlistan.Hans Evaldsson stack ifrån konkurrenterna direkt och vann till slut med över två minuters marginal. Den då 35-årige bäckeforsaren hade återvänt till Dalsland efter några års elitsatsning i Åsarna på 60-talet men höll fortfarande god klass. Tidigare på året hade han vunnit både Pilgrimsloppet och Uddevallaloppet.


Dan Johansson, Stångenäs AIS, låg länge tvåa i Dragonloppet, som på den här bilden vid varvningen i Stenshult efter 12,5 kilometer. Men på vägen ner mot målet blev han upphunnen av de båda bengtsforsarna Bruno Svantesson och Per-Olof Bryntesson, som blev tvåa och trea efter Evaldsson.

2 kommentarer:

  1. Var inte redaktören med. I så fall hade väl inte Evaldsson haft nå'n chans. Hälsningar Bengt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant, Bengt. Jag bara skrev och fotograferade. Överlät åt småpojkarna att göra upp om segern.

      Radera