måndag 29 oktober 2018

HÄR FALLER BOCKKRANEN

Här står vi på Klocktornsberget i Uddevalla tisdagen den 4 februari 1986 och väntar på att den stora bockkranen på varvet ska falla. Det är inte den allra bästa utsiktspunkten men vi är ändå några tiotal personer som har samlats intill klocktornet. På bergen utåt varvsområdet och i Skeppsviken står många fler och väntar, säkert flera tusen sammanlagt.När det stod klart att det skulle bli för dyrt att montera ner och sälja kranen hade flera förslag framförts om hur man skulle kunna rädda den välkända silhuetten som symbol för Uddevalla. Men det blev varken konferenslokal, restaurang eller varsmuseum i den 135 meter höga kranen. Volvo skulle in på området och varvsledningen bestämde att kranen skulle fällas och skrotas.
Datum var satt till den 29 januari 1986 men den dagen blåste det för mycket. I stället skulle det ske tisdagen den 4 februari. 
E6:an stängdes av, tågtrafiken stoppades och en bogserbåt i hamnen höll nyfikna på avstånd för säkerhets skull.Meningen var att kranen skulle fällas klockan 13.00. När inget hände undrade vi som stod och väntade om det skulle bli uppskjutet en gång till. Men klockan 13.19 föll kranen med ett kraftigt dån i ett moln av damm. Därmed var en epok till ända i Uddevallas historia denna iskalla vinterdag för 32 år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar