fredag 15 februari 2019

PÅ SKIDOR ÖVER FJÄLLET

Trots en snöfattig vinter 1982 kunde det 15:e Karolinerloppet genomföras som planerat söndagen den 14 februari. Loppet var under några år på 70-talet det näst största i Sverige. Bara Vasaloppet var större.


På de här gamla bilderna, som jag knäppte för 37 år sedan, ser man dock hur lite snö det fanns i skogen och hur träden på Kroppefjäll står kala i bakgrunden. På det ursprungliga startfältet vid Järbo fanns ingen snö alls, men sedan arrangörerna flyttat upp starten några hundra meter mot skogen på andra sidan vägen gick det att genomföra loppet.


Bland de 1700 anmälda fanns åtskilliga från klubbar i och omkring Uddevalla, till exempel UIS, USK, Roddklubben, Stenshults IF och Herrestads AIF. 1400 kom till start och många blev glatt överraskade när de fick se att det trots allt fanns skapligt med snö på den nya startplatsen.


På parkeringen lite längre ner mot landsvägen fanns dock inte ett snökorn. Bohusläningens fotograf Lasse Edwartz tyckte ändå det var bäst att byta till stövlar när han klev ur bilen.Lite längre upp i skogen ligger dock snön kvar. Där står den utsände skribente med arnarna i kors och väntar på att något ska hända...


...medan fotografen ser aningen mer laddad ut.


Så går starten och de 1400 åkarna ger sig iväg på de tre milen över Kroppefjäll mot målet i Dals Rostock.


Först i mål kom Leif Thorn, Bengtsfors Bois,närmast följd av uddevallagrabben Björn Olsson som den här vintern tävlade för Göteborgs SK.


Spåren höll förvånansvärt bra och arrangörerna i OK Kroppefjäll fick mycket beröm för att de lyckades genomföra loppet trots den snöfattiga vintern.
(Klicka på bilderna så blir de större.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar