fredag 20 september 2019

EN PLAYBOYS TESTAMENTE

Någon som minns Porfirio Rubirosa?
Inte jag heller. Men när jag sitter och bläddrar i ett gammalt exemplar av tidningen Se dyker han upp och det rejält också. Så här står det nämligen på sidan 34 i nummer 28 från den 15 juli 1965:


Vår tids störste playboy är död. Porfirio Rubirosa krossades i sin Ferrari i Boulognerskogen i Paris. Det var bara ett stenkast från den plats där prins Ali Khan, hans ende allvarlige konkurrent om titeln, också körde ifatt döden i ett fartvidunder till sportbil.


Och för att alla andra livsnjutare ska få en uppfattning om vad som krävs för att komma upp på samma nivå presenterar tidningen också Rubirosas ”testamente”, de fem viktigaste punkterna i hans liv.
Så här går det alltså till att leva loppan. Sätt er till rätta, gott folk, och håll i hatten, för här kommer fem heta tips från en som var med under en tid då man visste hur man sätter sprätt på stålarna.


Regel nummer 1: SLÖSA!
Doris Duke, världens rikaste arvtagerska (en miljard kronor i Camel-pengar) skickade kallsinnigt tillbaka hans diskreta buketter och ömma biljetter. Då.satsade han för fullt. Han länsade blomsteraffärerna i Nice och Cannes och översvämmade hennes hotellsvit med trehundrafemtio röda rosor. Resultat: Ett snabbt och hektiskt äktenskap i tolv månader.


Regel nummer 2: VAR VIRIL!
Porfirio gifte sig med fem kvinnor, enbart det en icke föraktlig prestation. Men försiktiga krönikörer räknar till trehundra kvinnor som han tidvis levde samman med. Därtill läggs cirka trettonhundra korta kärleksaffärer. En stor procent av dessa kan dock knappast ha varit denne nutida Casanova värdiga.


Regel nummer 3: LEV FARLIGT!
Två retade äkta män utmanade honom på duell under samma vecka. Den firade skådespelerskan Maria Montez begick självmord med sömntabletter för hans skull. Och dottern till en ädelstensrik indisk maharadja sköt skarpt efter honom.


Regel nummer 4: INVESTERA KLOKT!
Efter skilsmässan från Doris Duke stod han där med en liten lustjakt, ett par lyxbilar och några polohästar. Men utan kontanter. Vid horisonten skymtade Barbara Hutton, världens näst rikaste arvtagerska. Vänner satsade hundratusen på hans mörkögda charm. Efter 53 dagars äktenskap som hon tilbringade ensam med en gipsad fot medan han lotsade unga skönheter runt på nöjen, lämnade han henne – fyra miljoner dollar rikare.


Regel nummer 5: SLUTA I TID!
Det svåraste rådet att följa – men ingenting är ömkligare än en grånande, trött förförare. När han var på väg mot de femtio gifte han sig med den trettio år yngre skådespelerskan Odila Rodin. Och henne förblev han trogen i nio år tills ett däck exploderade i Boulognerskogen och satte punkt och slut.


Så långt tidningen Se från 1965.
Tilläggas kan en del uppgifter som jag har hittat här och var.

Rubirosa födde den 22 januari 1909 i Dominikanska republiken som son till en general i landets armé och var alltså 56 år när han körde ihjäl sig i Paris den 5 juli 1965.
Han växte upp i Paris, där hans far var charge d´affaires vid dominikanska konsulatet. Som 17-åring återvände han till sitt hemland för att studera juridik men tog i stället värvning i armén och gifte sig efter en tid med diktatorn Rafael Trujillos dotter. Han var henne ständigt otrogen och det blev snart skilsmässa, men i bröllopsgåva hade hans svärfar utnämnt honom till diplomat i Frankrike. Där fick han snabbt rykte om sig som internationell playboy och kvinnotjusare. Han var dessutom en skicklig pilot och racerförare samt ägnade mycket tid åt gentlemannasporten hästpolo.
Hans största kap lär ha varit Barbara Hutton som han var öppet otrogen redan före bröllopet. Äktenskapet varade i 53 dagar och i skilsmässoförhandlingarna tvangs Hutton betala honom fyra miljoner dollar, vilket är ungefär tio gånger så mycket i dagens penningvärde - i likhet med de tidigare nämnda summorna i den här texten. Hutton lär i efterhand ha räknat ut att han kostade henne motsvarande en miljon kronor om dagen att underhålla plus ett privat flygplan.


2 kommentarer: