torsdag 5 januari 2023

LÄSESTUND PÅ FEMTIOTALET

 


Liten läsestund i finrumsvrån en januaridag i mitten av 1950-talet. Den välkammade unge mannen med den spikraka benan verkar vara helt uppslukad av Astrid Lindgrens bok om Mästerdetektiven Blomkvist som han fått i julklapp några dagar tidigare. Denna slukas i skenet av en läslampa av tidstypisk modell över en randig plyschsoffa.
Förutom en snidad träljusstake på det fernissade runda bordet ser vi också en jättelik radiogrammofon i form av en stor möbel med uppfällbart lock. Under detta fanns förutom själva grammofonen även en upplyst ruta med exotiskt klingande namn på avlägsna radiostationer som Vilnius, Hilversum och Ljubljana som man kunde försöka få in genom att vrida på en stor ratt.
Men för det mesta var den inställd på Sveriges Radios enda kanal, där man genom den inbyggda högtalaren på framsidan kunde avnjuta program som Lille Fridolf med Douglas Håge och Hjördis Pettersson i rollerna, Karusellen med Lennart Hyland samt Hillmans detektivbyrå med Karl Arne Holmsten som privatdeckare lösande mordgåtor som så småningom filmades med titlar som Damen i svart, Vita frun och Mannekäng i rött.


4 kommentarer:

 1. Fantastiskt roligt med dessa gamla bilder. Tack Gunnar

  SvaraRadera
 2. När man öppnade luckan på radiogrammofonen, så doftande det lite speciellt!

  SvaraRadera
 3. Och nämnda Hillman-filmer håller fortfarande. : )
  /Karpen

  SvaraRadera