tisdag 18 september 2012

HÖSTDAGJÄMNING OCH LÅNG RÄKNING

På lördag infaller höstdagjämningen.
Men inte nog med det. Då är det också exakt 85 år sedan Den långa räkningen.
Det var nämligen den 22 september 1927 som Jack Dempsey slog ner Gene Tunney i sjunde ronden av VM-matchen i tungviktsboxning på Soldier´s Field i Chicago.


Tunney hade året innan erövrat VM-titeln genom att besegra Dempsey på poäng efter 10 ronder i en match i Philadelphia.
I returmatchen såg det ut som om Dempsey skulle bli den förste i boxningshistorien att ta tillbaka titeln, när han i rond 7 trängde upp Tunney mot repen och golvade honom med en skur av slag.
 

Enligt den nya regel, som införts till denna match, skulle den som slog ner sin motståndare gå till en neutral ringhörna innan domaren började räkna.
Men Dempsey stod kvar över den liggande Tunney. Det gick 4-5 sekunder innan domaren fick bort honom så att räkningen kunde börja.


På 5 reste sig Tunney på knä och följde sedan den fortsatta räkningen för att hämta sig så mycket som möjligt. På 9 reste han sig, lyckades hålla Dempsey ifrån sig under resten av ronden och vann till slut även denna match på poäng.
Opartiska tidtagare fastslog efteråt att Tunney befunnit sig på golvet 13-14 sekunder. Matchen har därför gått till boxningshistorien som ”The Battle of The Long Count”.


Jack Dempsey (1895-1983) var världsmästare 1919-26. Gene Tunney (1897-1978) höll titeln 1926-28 och drog sig sedan tillbaka som obesegrad mästare.
Senare i veckan medverkar båda i en märklig historia i denna blogg, en historia som utspelades många år senare och inte har ett dugg med boxning att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar