fredag 7 mars 2014

WILLAGATAN I UDDEVALLA

Jag bläddrar vidare bland de gamla vykorten i min mors efterlämnade fotoalbum. Har nu kommit fram till den del av Lagerbergsgatan som en gång i tiden kallades Villagatan. Eller Willagatan som det står på något av korten.


Till vänster ses den sällsynt vackra men sedan länge tyvärr rivna Bernstoneska villan, som tandläkaren Josef Bernstone lät uppföra 1903. I det huset växte hans berömda dotter upp, alltså supermodellen Lisa Fonssagrives-Penn som gjorde karriär i USA och blev en av världens mest framgångsrika och högst betalda fotomodeller. Själv lär hon med klädsam blygsamhet ha kallat sig ”en bra klädhängare”.
Huset till höger är det betydligt äldre Margretelund, som både överlevde branden 1806 och klarade sig från rivning när det fanns planer på att bredda Lagerbergsgatan. Längre fram i tiden hade Bohuslän-Dals idrottsförbund sitt kansli här.


Här har vi fortsatt lite längre upp på nuvarande Lagerbergsgatan. I huset närmast till vänster öppnade krögaren Frank Ekman gourmerestaurang på 1970-talet om jag inte minns alldeles fel. Sedan följer Svarta Örn-villan, Odd Fellow-huset och det Lindebergska huset, som brann ner 2011 men nu har uppförts igen. På det här kortet från början av förra seklet ser man också Kålgårdsbergsskolan skymta i bakgrunden.
Till höger anar man det som i dag är Trädgårdsgatan. Där växte min far upp i ett hus som låg ungefär där Kuriren senare byggde sitt tidningshus. Han var född 1912. Kan han rent av vara något av barnen på bilden? Eller är det möjligen några av hans sex äldre syskon? Det lär jag aldrig få veta.


Här ses det Lindebergska huset fotograferat från en plats en bit framför skolan. Av de avlövade träden att döma är det sen höst eller tidig vår. Eller kanske rent av en mild vinter i början på 1900-talet.


Och här har vi slutligen samma hus sett från samma plats under sommarhalvåret. Dessutom är det som på så många andra kort från den här tiden prydligt angivet att det har tillhandahållits av Uddevalla Pappershandel och dess innehavare Hildur Anderson samt att fotograf är Maria Lundbäck.


3 kommentarer:

 1. Hej Gunnar .
  Fina bilder och det nedersta kortet på Lindebergska saknar jag.

  MVH:Jan Aronson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jan!
   Tänk att det fanns så sällsynta kort i morsans gamla album. Du får väl kopiera det så gott det går, och så finns det i säkert förvar här hos mig.
   MVH/Gunnar

   Radera
  2. Bra Gunnar. Var rädd om dom.

   MVH:Jan

   Radera