måndag 22 september 2014

ANNA KÄRNELLS SPECERIAFFÄR

Här kommer ytterligare ett par bilder ur ett av min mammas gamla fotoalbum.


Hösten 1930 står det på baksidan av det här kortet. Då var min mor 16 år och det verkar vara hon som står till höger i ljus klänning. Vem den andra flickan är vet jag inte. De befinner sig i alla fall framför mammas barndomshem på Sörkällegatan 4 och jag känner mycket väl igen den stora häcken som omger huset och som jag fick vara med och klippa när jag växte upp på 50-talet.
Här ser vi lite mer av Sörkällegatans fortsättning åt nordost än på de tidigare korten. Det går att urskilja telefonstolparna med sina luftledningar och på andra sidan gatan ett stort trähus som är borta sedan länge.
På skylten som sticker ut över gatan från mormor och morfars hus står: ”Anna Kärnell Speceriaffär”. Det var min mormor som drev en liten affär i husets bottenvåning med ingång direkt från gatan. Så vitt jag vet upphörde verksamheten längre fram på 1930-talet, då en kooperativ affär startades runt hörnet längre ner på Södra Drottninggatan. (Närmare bestämt 1935 ser jag när jag söker i Gunnar Klassons förträffliga Uddevallabloggen)


Detta är inte mormors affär utan en lite större butik, förmodligen en som min mamma arbetade i som ung. Det kan möjligen vara hon som står skymd av stället med glasburkar till vänster. Säker är jag inte, men visst är det en intressant bild med massor av varor prydligt uppradade på hyllorna bakom personalen vid disken och den tidstypiska vågen framför dem.
Fler bilder senare i veckan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar