måndag 29 september 2014

UDDEVALLABOR PÅ LÄGER

Här är några bilder ur ett av min mammas gamla fotoalbum, som jag gissar är tagna på något ungdomsläger 1931 eller -32. Det skulle möjligen kunna vara i regi av SGU (Sveriges Godtemplarungdom) som jag vet att min mor tillhörde, även om ett par av bilderna kanske inte i första hand för tanken till nykterhet.


Så här såg sex tuffa Uddevallagrabbar ut i början av 1930-talet. En med en halvrökt cigarett i ena näven, en med gevär, en med dragspel och samtliga med stora kepsar eller fräcka skärmmössor på huvudet. Och för en gångs skull står namnen angivna på allihop på baksida av kortet. Från vänster: Helge Myrström, Erik Zetterberg, Helge Lindblom, Erik (efternamn saknas), Harry Dahlqvist och Sven Kjellberg.


Tyvärr inga namn till det här kortet, men från det förra känner vi igen dragspelaren och grabben med cigaretten, som här har fått sällskap av två andra killar. Båda har slips och skolmössa och han till höger var tydligen den som svarade för kaffekokningen, av kitteln i handen att döma. Liksom på det förra kortet skymtar ett tält i bagrunden, vilket tyder på att deltagarna levde lägerliv.


Och här har vi ännu ett tält ute på en äng. ”Knaster” står det skrivet på baksidan, vilket torde betyda att den unge mannen i tältet är identisk med Bertil ”Knaster” Johansson, blivande målvakt för Uddevalla Idrottssällskaps A-lag i flera år. Dessutom välkänd för många gamla Uddevallabor som en av dem som stod bakom disken på Fingals Sport vid Torggatan. Innehavaren Fingal Ryberg spelade för övrigt centerhalv i samma UIS-lag.
Fler gamla bilder längre fram i veckan.
1 kommentar:

  1. Helge Lindblom borde vara bror till Rosa, som var väninna med min mamma. Helge och Rosa bodde längre norrut mot Vadbacken i ett av de tre husen på andra sidan järnvägen. De husen ligger kvar än idag.

    SvaraRadera