tisdag 2 september 2014

RIKTIGT GAMLA UDDEVALLABILDER

I ett av min mammas efterlämnade fotoalbum hittar jag några bilder som är tagna långt före hennes tid. Åtminstone de två översta av dessa tre.
(För att se andra gamla Uddevallabilder: Skriv in Uddevalla i rutan uppe till vänster och klicka Enter.)


Det här är en del av ett fotografi som förmodligen är ett av de äldsta som finns över Uddevalla. Det är taget från Skansberget i östlig riktning. I boken ”Uddevalla förr” hittar jag samma foto, fast inte lika hårt beskuret, med uppgift att det kan dateras till 1865. Till vänster om klocktornet ses Läroverkets byggnad som tillkom 1862, alltså den äldsta delen av nuvarande Agnebergsskolan. Endast två broar leder över Bäveån. Gatan mitt i bild är Norra Hamngatan och till vänster går Västerlånggatan. Herrljungabanans stationshus i hamnen var ännu inte byggt. Det uppfördes 1864, då tågen började gå till Vänersborg och så småningom till Herrljunga. Kortet bör alltså vara taget mellan 1862 och 1864, precis som jag ser att Gunnar Klasson har konstaterat på Uddevallabloggen.


Detta kort är inte riktigt lika gammalt men ändå från förrförra seklet, taget i början av 1890-talet. Fotografen har stått vid klocktornet på Agneberget. Nedanför syns torget närmast till höger och längst ut Skansberget. Bäveåns lindar har ännu inte hunnit bli så stora. Den höga skorstenen tillhör Kampenhofsfabriken. Bortom den finns inte många hus, så man kan ana hur begränsad stadskärnan var vid den här tiden.


Och så en gammal bild från Kungsgatan. Den är tagen den 6 juni 1916, det första år som Svenska flaggans dag firades. I 17:s soldater paraderar nerför Kungsgatan, medan första världskriget rasar ute i världen. Klocktornet syns i bakgrunden. Till vänster kan man ana skylten till guldsmeden Bokströms affär och till höger ses det Lönnerska huset med Agnes Bachmans garnaffär i hörnet Kungsgatan-Norra Drottninggatan. Där har i dag Svenska Handelsbanken sitt kontor.


1 kommentar: