torsdag 27 oktober 2016

RÖKANDE MUSTASCHMAN UTSKÄLLD

I serien ”Konsten att avbilda en kåsör” har vi nu kommit fram till det ögonblick då det blev dags att gå från ord till handling. Här följer alltså det färdiga resultatet av fotografen Lasse Edwartz vedermödor att med en så kallad bildbyline illustrera de kåserier jag skrev i Bohusläningen på tidigt 70-tal.
Från början hade vi ingen bild alls, utan bara en vanlig rubrik över texten på det här viset:


Efter en tid tyckte tydligen redigeraren att den här skribenten skulle lyftas fram på något sätt, och då såg det ut så här i tidningen:


Sedan ingrep alltså foto-Lasse och såg till att det hände saker. Efter diverse mer eller mindre misslyckade hjärnstormar kom vi fram till den här vinjetten:


Den blev dock inte så värst långlivad, eftersom det ringde folk till tidningen och frågade vad ända in i glödheta hällvitte vi var för hjärndöda idioter som propagerade för ett sånt förbannat oskick som rökning. Det hjälpte inte att vi bedyrade att pipan inte var tänd och att skribenten ju inte ens sög på den utan bara höll den i handen.
Det var väl inte direkt någon folkstorm, men vi tyckte ändå det kändes lugnast att övergå till den här lite mindre kontroversiella varianten:


Skribenten som tittade fram bakom tidningen hängde med ett tag, men sedan kom den riktiga långköraren.


Mustaschmannen var en synnerligen seglivad variant som mötte läsarna varje lördag under ett par års tid.
Nu var vi framme vid 1974. Då ingrep tidningens tecknare Marian Väpnargård och sa att nu kan du väl för bövelen inte se ut på det här viset längre.
– Nu är det 1974. Nu får du vakna upp och göra något åt din framtoning i tidningen.
Och så skapade hon den här vinjetten, som följde mig ända in på 1990-talet.


Sedan hände någonting som jag eventuellt ska återkomma till vid ett senare tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar