fredag 11 november 2016

NOSTALGIBOK OM UDDEVALLA

Ett tips till alla som inte vet vad de ska ge bort i julklapp. Ännu finns några exemplar kvar av min bok ”Alfabilder, raketost och rock´n ´roll”. Den handlar om hur det var att växa upp på femtiotalet - i Sverige i allmänhet och i Uddevalla i synnerhet. En riktig nostalgitripp alltså för oss alla som föddes på 40-talet och nu har nått mogen ålder.


Boken omfattar 157 sidor, innehåller cirka 150 bilder i färg och svartvitt och kan köpas direkt av mig genom att ringa till 0522-10599 eller mejla till gujohans@telia.com  Pris 220 kronor så levererar jag inom Uddevalla. Går även att rekvirera från förlaget på http://www.litenupplaga.se/1514 för 235 kronor plus frakt. Eller på någon av de stora boksajterna på nätet.

Jag har delat upp den i tolv kapitel, som vart och ett tar avstamp i något av de aktuella åren med början 1950.
Här följer en liten sammanfattning.


1. Alfabilder och filmisar är rubriken på första kapitlet som handlar om hur det var att samla bilder på fotbollsspelare och filmstjärnor. Kalle Svensson, Tjotta Olsson och Timpa Simonsson var några av hjältarna på Alfabilderna. Bland filmstjärnorna stod Roy Rogers, Ester Williams och James Dean högt i kurs. De var också några av de stjärnor som förekom på de fem biografer som fanns i stan på den tiden och som flitigt besöktes av oss ungdomar under hela 50-talet.


2. Syslöjd och marsch till badhuset handlar om Blekets skola, gatufotboll och ”krig” i bergen mellan olika stadsdelar. Skridskoåkning på Bjursjöns is och skidtävlingar på Herrestadsfjället var andra aktiviteter, när man inte satt i skolbänken och funderade på om man skulle få BA+ eller AB- i välskrivning och kristendomskunskap.


3. Mysterieböcker och Bill den förskräcklige var en del av den litteratur vi slukade på fritiden. Enid Blyton hette hon som skrev om De fem deckarna och spårhunden och som varken lärare eller bibliotekarier tyckte att vi borde läsa. De skulle bara veta att hon i dag är en av världens mest spridda författare. Buspojken Bill var en annan favorit, men tänk vilken chock det blev när man upptäckte att han var författad av en gammal tant!


4. Mutad med Ullevikola och Karl Gerhard blev jag av mina föräldrar när jag tvingades följa med på skyttetävlingar och släktträffar i Göteborg. Ljuspunkterna var de allsvenska fotbollsmatcherna på Ullevi liksom besök på Liseberg och Lorensbergs Cirkus.


5. Autografer och gamla Oddevallen handlar om hur skeppsredaren Gustaf Thordén byggde en egen arena när Oddevold inte fick spela på Rimnersvallen och sedan försökte värva ihop ett allsvenskt fotbollslag. Barndomsminnena från Oddevallen är många, inte minst hur vi vandrade längs gamla Lelångenbanan dit ut, medan förarna av de mötande ångloken knöt nävarna efter oss eller spydde ut rök och ånga över gratispubliken på ”snikens kulle”.

Tage Rosenberg.

6. Uddevalla Högre Allmänna Läroverk var namnet på det som är Agnebergsskolan i dag. Rektor Tage Rosenberg styrde med järnhand, hård men rättvis som det hette. Anmärkningar utdelades för smygrökning i Klocktornsberget och till den som anteckades av vaktmästare Borg för sen ankomst till morgonbönen i aulan. Bland skolkamraterna fanns Percy Barnevik, Gunnar Klasson, Michael Koch och Per Schwartzman. Liksom blivande brandchefen Nils-Gunnar Hasselberg, TV-mannen Loa Andersson och SJ-chefen Daniel Johannesson.


7. Jerrys bar, Kafé Linnea och Hultmans konditori var några av de ställen som besöktes på fritiden om veckopengen räckte. Då är vi framme vid andra halvan av 50-talet, när de första raggarbilarna började dyka upp på gatorna. Raggarrundan gick Kungsgatan upp, runt torget och ner längs Norra Hamngatan till Essomacken vid Västerlånggatan. Vi som var för unga att ha bil fick nöja oss med en kokt med bröd när vi samlades utanför Kjells korvkiosk vid järnbron, Oskars vid Lotsarnas kålhage eller Annas vid järnvägsövergången nedanför lasarettet.


8. Tvillingdetektiverna var huvudpersoner i några av de mest lästa ungdomböckerna i landet under 50-talet. De hette Klas och Göraa Bergendahl och bodde i den fiktiva norrlandsorten Vindsele men hälsade ofta på sin kusin Hubert Norlén i Stockholm. Som författare angavs den mystiska pseudonymen Sivar Ahlrud, vars identitet länge förblev en gåta för många av oss.


9. Stenkakor. vinyl och rock´n´roll handlar om populärmusikens explosionsartade utveckling på 50-talet. I barndomshemmet fanns bara 78-varvare med Snoddas Nordgren, Danny Kaye och Margareta Kjellberg, innan vinylskivorna kom. Min första var Tutti frutti med Little Richard, som sjöng och skrek och spelade piano så tapeterna nästan krullade sig på väggarna. Man hade aldrig hört pågot liknande. Och det hade inte de vuxna heller, Vilket de ideligen påpekade.

Sven Köllerström.

10. Pojkfotboll och scoutläger var två stora aktiviteter vid den här tiden. Därmed kom jag i kontakt med två av stans stora profiler och ungdomsledare, Alf Nygren i IFK Uddevalla och Sven Köllerström i baptistförbundet. Affe lärde oss hur man uppför sig både på och utanför fotbollsplanen, och farbror Sven tog med oss på en resa genom halva Sverige till det stora scout- och juniorlägret i Arbrå ända uppe i Hälsingland.


11. Elvis eller Tommy var den stora frågan mot slutet av 50-talet. Tidningen Bildjournalen ordnade en omröstning om vem som var bäst, Elvis Presley eller Tommy Steele. Nästan samtidigt gick två av deras filmer upp på två av biograferna i stan, Ung man med gitarr med Elvis på Aveny och The Tommy Steele Story på Grand, där det blev tumult med krossade rutor och gap och skrik. För den som har glömt hur det gick i omröstningen redovisar jag också fullständigt resultat med röstsiffror.


12. Ingo och Rekord-Magasinet var det stora samtalsämnet under 50-talets sista år. Det var knappt man trodde det var sant när Ingemar Johansson slog ut Floyd Patterson i Radio Luxemburgs direktsändning från New York mitt i natten. En svensk som blev världsmästare i tungviktsboxning! Med idolerna från filmstjärnebilderna, John Wayne och William Holden och Liz Taylor vid ringside. Plus den ständige matinéhjälten Errol Flynn som duschade med kläderna på tillsammans med våran Ingo efter matchen! Och vägen mot VM-titeln hade man följt under flera år i Edwin Ahlqvists tidningar Rekord-Magasinet och All Sport. Det var som en saga med lyckligast tänkbara slut.


Köp boken på http://www.litenupplaga.se/1514 för 235 kronor plus frakt.
Eller direkt av mig för 220 kronor genom att ringa till 0522-10599 eller mejla till gujohans@telia.com
Passa på nu, för mina tre tidigare böcker är i stort sett slutsålda. Av ”Mr Pinkertons London” och ”Kuriren, Bohusläningen och jag” har jag bara lyckats spara mina egna exemplar.
Stjärnmatcher, Dynamitlopp och brassesparkar” är slut på förlaget, men jag har fortfarande ett fåtal ex kvar till försäljning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar