lördag 15 september 2018

BERKES OCH PIANOMAGASINET

Här kommer en bil nerför Lagerbergsgatan på väg att passera Norra Drottninggatan västerut i november 1981. Den har just kört förbi Berkes bageri som hade stans bästa semlor vid den här tiden. Den som tittar riktigt noga kan kanske upptäcka skylten med den gula kringlan som sticker ut från husväggen.På hörnet fanns Vegete försäkringsbolag och en sybehörsaffä om jag inte minns alldeles fel. Lokalen övertogs senare av Restaurang Pingvin med adress Norra Drottninggatan 16.
På nästa hörn med adress Lagerbergsgatan 7 ser vid det som vid den här tiden återstod av Pianomagasinet, en av stans största leksaksaffärer för länge sedan. Den bytte väl namn till Leksakshörnan några år innan huset revs, men jag minns den från 50-talet som ett riktigt litet eldorado för barn med massor av ovanliga leksaker på många hyllor i flera små vrår runt om i lokalen. En trappa upp fanns en stor modelljärnväg där det också reparerades lok och vagnar.Här har vi tagit oss lite längre ner på Lagerbergsgatan och ser en bil svänga in på det som en gång var parkeringsplats sedan husen längst ner mot Västerlånggatan rivits. Till höger skymtar Hotell Gyldenlöwe. Byggnaderna på vänster sida tillhörde kvarteret Sundberg. Hela detta kvarter revs efter en brand på vintern 1990. I många år var där en stor grusparkering, men i dag börjar vi kunna se konturerna av ett nytt stort bostadshus.Gamla brandstationen och Margretegärdeparkens hörn mot Kilbäcksgatan såg ut så här på vintern 1982. Byggnaden till vänster är den tidens polishus. Och om jag inte ser alldeles fel är det två fotpatrullerande och vitklädda poliser i vinteruniform som kommer gående på Torggatan i riktning mot stationen.

(Klicka på bilderna så blir de större.)

1 kommentar:

  1. Ulla Enalid Thomsen12 februari 2023 kl. 21:20

    I Pianomagasinet, eller kanske senare, på söder, jobbadebland alla tågen Jyrgen Karl Boldt, som senare hade Modelljärnvägsutställningen någon mil norr om Korpastan och alldeles intill E6, vilken anläggning! Tackar för minnena.

    SvaraRadera