fredag 30 augusti 2019

NÄR BYXAN SPRACK FÖR P J PROBY

Någon som kommer ihåg popsångaren P J Proby?
Själv har jag bara ett vagt minne av en lirare som en gång i forntiden spräckte sina byxor mitt under ett scenframträdande.


Och mycket riktigt. När jag nu sitter och bläddrar i tidningen Se från 1965 faller polletten ner.
I nummer 44 från den 3 november detta år hittar jag flera sidor med bilder på en snubbe i rutig skjorta och cowboyhatt och följande förklarande text:

Popsångaren P J Probys unika scenkonst går ut på en sak: att spräcka brallorna i baken! Då först är succén fullständig. Nu misslyckades han kapitalt med att uppnå denna klimax i både Göteborg och Stockholm. På båda ställena fick polisen slita honom från tribunen med våld sedan han in i det sista förtvivlat ansträngde sig att ge sin kära publik full valuta.


Efter denna dramatiska inledning får vi en kort bakgrund till det nya fenomenet inom musikbranschen 1965. Första gången Proby spräckte sina sammetsbyxor var i januari tidigare det året under en föreställning i England, avslöjar tidningen och fortsätter:

Fansen nästan dog av glädje. Proby hade funnit sin melodi. Han fortsatte att spräcka brallorna. Han utestängdes från teatrar. Han förbjöds uppträda i TV. Det mäktiga engelska radiobolaget BBC tackade nej till hans speciella sångstil. Han kallades avskyvärd och obscen.
På Gröna Lund i Stockholm fick han spräcka byxorna under ovationsartat jubel i somras, och nu återkom han till en talrik publik i salig förväntan.
Både i Mässhallen i Göteborg och på Johanneshov i Stockholm knäade och ålade Proby av alla krafter. Men det var som förgjort. Hur mycket tonåringarna än tjöt så fick dom inte se nån byxspräckning. Några lär ha bett att få pengarna tillbaka.


Hur var detta möjligt? Vad var det som hade hänt? Har Proby slutat med sitt favorittrick, frågar sig tidningens medarbetare och kommer sedan med ett sensationellt avslöjande:
Sanningen är att Proby den här gången tycktes ha slarvat med ”tidsinställningen”. Se fick nämligen som enda tidning bevittna den stora byxspräckningen – men då var det knappt någon som såg på!


Så här gick det till:
Proby hade just ormat sig in i sin turkosblå ensemble med byxor som var otroligt smala över lår och knän men vidgade sig som trattar nedtill. Just som han kom ut ur omklädningrummer och skulle gå in på Mässhallens scen var olyckan framme. Han tog ett par klunkar ur ett glas och böjde knä i ett par uppmjukningsrörelser. Då hände det! Brallorna sprack med ett brak! Det skedde så blixtsnabbt att ingen kamera hann föreviga det högtidliga ögonblicket som varit avsett för göteborgsfansen. En ilsken Proby sprang tillbaka till sin loge och bytte till svart kostym, också den i sammet, Men den höll kvällen igenom.


På Johanneshov försökte Proby med den blå igen. Kostymen motstod alla påfrestningar tills en handfast polisman skyndade till och lyfte ut Proby för att få slut på det begynnande tumultet kring estraden.
Se kan dock avslöja ännu en intressant detalj:
Skarpa iakttgare vid ”ringside” hävdar bestämt att just då – i allra sista sekunden – sprack äntligen Probys brallor. Men det var så dags.


Och vad sa då Proby själv om byxspräckningen?
-Tala med min skräddare, mumlade han orakelmässigt enligt samma källa.


FOTNOT: P J Proby föddes den 6 november 1938 i Houston, Texas, som James Marcus Smith. Artistnamnet P J Proby tog han på förslag från en väninna som under sin skoltid haft en pojkvän med det namnet. Sångaren och ”byxspräckaren” P J Proby blev så småningom skådespelare och har gestaltat både Elvis Presley och Roy Orbison i olika musikaler. I höst fyller han 81 år och skriver fortfarande och spelar in egna låtar.
Och redan 1968 gjorde han albumet Three Week Hero, kompad av The New Yardbirds,  ett band som senare bytte namn till Led Zeppelin.
https://www.youtube.com/watch?v=lLPUQr62SVc1 kommentar: