torsdag 29 oktober 2020

BLAND PRÄSTER OCH PRELATER

Dags igen för några roliga historier - den här gången av gudomlig art.

Biskopen besökte sina hemtrakter i kustbandet och lät den unge pastorsadjunkten ro honom ut på sjön. Plötsligt reste sig biskopen upp, tog ett kliv över båtkanten och började gå på vattnet.
Pastorsadjunkten satt först och bara stirrade. Sedan klev han med beslutsam min ur båten för att göra likadant men sjönk som en sten. När han kom upp till ytan igen sa biskopen faderligt
- Ser du, min unge vän. Det räcker inte med att ha den rätta tron. Man måste veta var stenrevet ligger också.När kyrkoherden och hans fru adopterade ett barn blev detta det stora samtalsämnet i bygden. Bland annat uttryckte gamla fröken Jansson i syföreningen sitt gillande med orden:
- Tänk ett så förtjusande fint sätt att få en liten på. Och så anständigt.Den gamle kyrkoherden skulle pensioneras och försökte trösta sina församlingsbor med orden:
- Ni får säkert en bättre präst när jag slutar.
Då reste sig en av de äldre i församlingen och sa:
- Det är inte så säkert. Den förre kyrkoherden sa likadant när han gick i pension.Frikyrkomöte långt ute på landsbygden en gång för länge sedan. Predikanten håller en svavelosande straffpredikan om ungdomens lössläppthet och nämner som exempel att en av de unga flickorna i bygden har gått och blivit permanentad.
Då reser sig en av församlingens mödrar och utbrister:
- Jag vill bara säga att ingen av mina pojkar har haft något med detta att göra!- Det var väldigt omtänksamt av den nye prästen att titta in till mig.
- Men snälla mamma, det var ju doktorn!
- Jaså. Ja, jag tyckte väl att han var lite närgången.


1 kommentar: