måndag 1 november 2021

SKIDKLUBBENS SEGRANDE LAG

 


Här ses Uddevalla Skidklubbs segrande lag i Bohuslän-Dals orienterings-DM 1938. Från vänster: Nils Johansson, Olle Olsson, Mike Wiberg och Sven Johansson. Tävlingen gick i närheten av Vänersborg söndagen den 1 oktober med 120 deltagare i de två klasser som var de enda som stod på programmet vid den här tiden.
Seniorklassen vanns av John Karlin, UIS och juniorklassen av klubbkamraten Arne Johnsson, den sistnämnde mera känd som initiativtagare till UIS och Bohusläningens skogspromenader när dessa drogs igång på 1950-talet.
Två av lagmästarna på bilden blev också budkavlemästare när den tävlingen avgjordes på Kroppefjäll 1938. Det var Olle Olsson och min far Sven Johansson med Herman Enström på slutsträckan. Trots att de endast utgjorde Skidklubbens femtelag lyckades de vinna hela tävlingen. Allt enligt orienterarnas årsbok Skärmen från 1938.
Tilläggas kan att Nils Johansson till vänster på bilden var mera känd som "Nisse Tegen" och en av klubbens bästa backhoppare när hoppbacken vid vägen mot Bjursjön hade färdigställts mot slutet av 30-talet. Enligt vad jag har hört var det han som hade backrekordet på 18 meter innan några norska hoppare kom hit och förbättrade det till 23,5 meter vid en inbjudningstävling.

(Klicka på bilden så blir den större.)


1 kommentar: