torsdag 1 december 2022

UDDEVALLADAMER PÅ MASKERAD

 


Ett antal Uddevalladamer samlade på ett kort från mitten av 1950-talet som jag hittat i ett av mina föräldrars efterlämnade fotoalbum. Jag tror jag har lyckats identifiera alla utom den stående damen till höger. Övriga är i bakre raden från vänster min mor Ingrid Johansson, Stina Norell och Märta Forsberg. Framför dem från vänster Karin Kock, Inga Ågren, Anna-Greta Qvick och Gunvor Marcusson.
Av klädseln att döma är det maskerad av något slag under glada och uppsluppna former. Samtliga ingick också i samma syjunta – eller om det möjligen var två olika syjuntor. De träffades i alla fall hos varandra med strumpstickor och virknålar ungefär en gång i månaden, ibland även hos min mor som då bullade upp med kaffe och nybakat på övervåningen i huset på Vallmovägen 6, där det även brukade bli både toscatårta och sockerkaka över till oss barn.

Gemensamt för damerna var att de i de allra flesta fall hade äkta makar som var verksamma inom Uddevalla Skidklubb, antingen som aktiva eller medhjälpare i någon form. ”Gubbarna” var i tur och ordning min far Sven Johansson, Valter Norell (som hade Norells frisersalong på Fjällvägen), elitorienteraren Ove Forsberg, Yngve Kock, Nisse Ågren (som startade Ågrens Cykelaffär vid torget), Bohusläns Orienteringsförbunds ordförande med mera Ivan Qvick samt elitorienteraren Sture Marcusson. Samtliga, på något undantag när, födda på 1910-talet och nu avlidna sedan länge liksom damerna på bilden. 

(Klicka på bilden så blir den större.)

Rättelse: Genom uppmärksamma läsare har jag förstått att det är Ingrid Borg i mitten på övre raden och Brita Winberg till vänster i den undre. Den stående damen uppe till höger är Märta Jurende. Tack för det.

5 kommentarer:

 1. Det är så himla kul med dessa gamla bilder. Tack Gunnar

  SvaraRadera
 2. Det är min mamma Brita Winberg som sitter längst ner till vänster / Lisa Winberg

  SvaraRadera
 3. Det är nog Ingrid Borg översta raden från vänster.

  SvaraRadera
 4. Det är Ingrid Borg nr 2 på översta raden från vänster .

  SvaraRadera
 5. Det är vår mamma, Märta Jurende som står längst upp till höger. Hälsningar Gudrun

  SvaraRadera