måndag 11 mars 2024

NÄR ODINGER KOM MED KAMERAN

 Längst in i hörnet på Agassis restaurang vid Kungsgatan i Uddevalla satt det här gänget runt ett och samma stambord under några år kring sekelskiftet. Gunnar Johansson, Kenneth Carlsson, Lennart Floodberg och Kurt Johansson, från vänster till höger, ansågs tydligen vara så kända profiler att Uddevallaskildraren Lennart Odinger en dag dök upp med sin kamera för att fotografera oss till ett av sina häften. 
Tyvärr gick Lennart Odinger bort strax därpå, så jag är osäker på om bilden kom med i någon av hans små miniböcker. Han var själv mycket blygsam och ville inte kalla dem böcker utan föredrog beteckningen häften. Var sin kopia av bilden hann han i alla fall ge oss.
Lennart Odinger föddes 1938 och var sex år äldre än mig, men vi hann ändå bli goda vänner. Jag spelade i ett av IFK Uddevallas pojklag när Lennart debuterade i A-laget och vi bodde grannar på Sunningen på somrarna, där våra föräldrar hade stugor ett hundratal meter från varandra. Båda jobbade vi dessutom på Bohusläningen lite längre fram i livet.Och när vi hade lunchat färdigt den där dagen för tjugo år sedan, ville Lennart att vi skulle ställa upp oss ute på gatan för ännu ett foto på det gäng som omskrivits i en del tidningskåserier genom åren. Det är alltså från vänster och i tur och ordning Redaktör A, Den kände politikern, Den berömde optikern samt Kåsören som har förevigats åt eftervärlden.
Lennart Floodberg avled i november förra året efter att ha varit sportchef på Bohusläningen 1958-96 och sedan fortsatt skriva i tidningen i flera år. Lennart Odinger gick bort redan 2004 men hans bilder lever kvar i hans häften och på Digitalt museum som resultat av alla år han gick runt på stan med sin kamera.

4 kommentarer:

  1. Det var en fin beskrivning av min kusin Lennart.Han var fin och alltid så artig.

    SvaraRadera
  2. Trevlig bild och läsning Tack Gunnar

    SvaraRadera
  3. Äntligen fick man se den berömda kvartetten på bild som man alltid läste om i Bohusläningens Mr Pinkerton. Kul !

    SvaraRadera