lördag 3 mars 2012

SÅ ÅKER MAN SOFFVASAN

Över 15 000 skidåkare är anmälda till söndagens Vasalopp. Under veckan har dessutom drygt 40 000 åkt Öppet spår, Tjejvasan, Halvvasan, Kortvasan, Skejtvasan, Stafettvasan och Ungdomsvasan.
Hur många vi är som ställer upp i Soffvasan finns däremot inga siffror på.


Soffvasan genomförs som ett individuellt lopp framför teven i samband med det stora Vasaloppet.
Reglerna är enkla men stränga:
Soffåkaren bäddar på soffan framför teven och måste ligga ner i god tid före start för att inte missa rusningen uppför första backen.
Utrustningen kan variera, men bör förutom täcke och kuddar bestå av minst en styck Vasaloppsmugg samt toppluva från Mora-Nisses sportaffär.


Vid första kontrollen i Smågan (11 km) är det tillåtet att sätta sig upp och dricka vatten eller sportdryck.
Sedan får åkaren lämna soffan endast vid de olika kontrollstationerna, i första hand för att värma blåbärssoppa, brygga kaffe, fylla på bullfatet samt vid trängande behov göra toalettbesök, men då endast med öppen dörr för att inte missa några av Anders Blomquists kommentarer.


Viktigt att komma ihåg är att första blåbärssoppan serveras i Mångsbodarna efter 24 km samt att bullar inte tillhandahålles förrän i Evertsberg (47 km). Från Hökberg (71 km) gäller obegränsad mängd kaffe och avslagen Coca Cola för att få extra energi på slutet.


Själva loppet genomförs alltså i liggande ställning, men i spurten är det tillåtet att sätta sig upp i soffan och staka för att hjälpa Jörgen Brink eller annan svensk att hålla undan för hotande utlänningar.


Kåsörens rapport från soffan kommer i denna blogg så snart han har hämtat sig från loppets alla strapatser och umbäranden, förhoppningsvis redan på söndag kväll.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar