onsdag 9 maj 2012

HELAN GÅR I MOSKVA

Äntligen är det vinter igen. Åtminstone i teve, för där pågår ishockey-VM för fullt.
När jag växte upp spelades ishockey-VM av någon outgrundlig anledning i februari-mars.
I Moskva 1957 pågick turneringen från 24 februari till 5 mars när den nya ishockeystormakten Sovjetunionen för första gången stod för arrangemanget och skulle försöka försvara sin mästarvärdighet från OS i Cortina året innan.

Numera är det alltså maj månad som gäller med vårsol och fågelkvitter och knoppar som brister. När jag var liten var det snöstorm och nare och minusgrader och det enda som brast var möjligen isen på sjön uppe i skogen.
Där fanns nämligen ett vattendrag som gjorde den svag i ena kanten så det var risk att gå ner sig, åtminstone till knäna, när vi som var Tumba eller Nisse Nilsson eller Lasse Björn kom glidande med pucken för långt ut på kanten.

På den tiden behövdes det alltså minusgrader när man skulle spela hockey, för då lirades det utomhus. Till exempel i Moskva 1957 när 50 000 åskådare på Dynamostadion såg Tre Kronor spela 4-4 mot ryssarna och fira guldet med en snapsvisa på prispallen.

Vid medaljceremonin räknade man förstås med att få höra Du gamla du fria spelas i högtalarna, men ingenting hände.
Det påstods att ryssarna hade varit så säkra på seger att de inte brytt sig om att skaffa någon skiva med den svenska nationalsången. Enligt andra uppgifter var det högtalaranläggningen som hakade upp sig.
Och när spelarna stod där och väntade på Du gamla du fria, sa någon till lagkaptenen Lasse Björn högst upp på pallen att han får väl sjunga en bit i stället.

Då tog Lasse Björn ton med Helan går, varpå hela laget stämde in. Ryssarna och tjeckerna stod i stram givakt liksom 50 000 dödstysta och gravallvarliga åskådare medan ”Sjung hopp faderallan lej” ekade över Dynamostadion.
-Vi fick ju ta en bit som alla kunde, sa Rolle Stoltz efteråt.

Att det oavgjorda resultatet mot Sovjet räckte till guld berodde på att ryssarna hade tappat poäng mot tjeckerna tidigare i turneringen.
Endast åtta lag ställde upp. Förutom de tre nämnda Finland, Östtyskland, Polen, Österrike och Japan. Bakgrunden var att sovjetiska trupper hade slagit ner upproret i Ungern några månader tidigare. Flera nationer med USA och Kanada i spetsen bojkottade därför turneringen. Men Sovjets lag var etta i världen vid den här tidpunkten och den svenska segern en stor sensation.

3 kommentarer:

  1. Det mest spännande händer nog i kväll! Heja Sverige!
    /Macilane

    SvaraRadera
  2. Det var rejälare på den tiden. Snart blir det väl midsommarhockey och fotbollsfinalen i december.

    SvaraRadera