torsdag 23 januari 2014

MORSANS FOTOALBUM

Hittade min mors gamla fotoalbum i en låda på vinden. Eller Brefkorts-album om man ska vara riktigt noga, för så står det på pärmen.


Enligt en anteckning inuti albumet fick hon det i present julen 1926, då hon var 12 år. Ett tiotal år framåt har hon sedan sparat både vykort och ett mindre antal privata bilder. De sistnämnda var ju inte så vanliga på den tiden.


Vykorten är huvudsakligen från Uddevalla, med motiv några år bakåt i tiden, de flesta från 1910- och 1920-talet, skulle jag tro. De gick förmodligen ut i stora upplagor och är säkert inte sällsynta på något vis.
Här är i alla fall några av dem:


Unga Uddevalladamer med vackra hattar i norra änden av Norra Drottninggatan utanför det som i dag är Café Yerba. I ett av de låga trähusen en bit ner till höger höll Bohusläningen till, innan det stora tidningshuset uppfördes i början av 1940-talet.


Norra Hamngatan mot öster med kyrktornet i blickfånget. I hörnhuset till vänster låg Wassén och Erikssons skoaffär i källarvåningen när jag var liten. Där jobbade min kompis Loas pappa, och på disken hade de en jättelik, gammaldags kassaapparat.


Träbron vid torget på den tiden den var av trä, åtminstone delvis.
Fortsättning följer.


2 kommentarer:

 1. Hej Gunnar. Där har du många gamla fina kort. INTE KASTA !

  MVH:Jan Aronson. ( Vi som bott i samma hus)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jan. Nejdå, här kastas ingenting. Jag sparar på det mesta. Och fler gamla bilder ur albumet kommer på bloggen framöver. Men du har nog allihop skulle jag tro. MVH från din föregångare på Vallmovägen.

   Radera