fredag 29 augusti 2014

HAMNEN OCH CENTRALSTATIONEN

Ytterligare några gamla vykort från mammas fotoalbum. För att se andra gamla Uddevallabilder i den här bloggen: Skriv in Uddevalla i rutan uppe till vänster och klicka Enter.


Hamnen i Uddevalla med ett mindre fartyg på ingående och ett större liggande vid kaj för lossning eller lastning. Det verkar som om bilden är tagen strax före eller under andra världskriget, eftersom poststämpeln har årtalet 1942. Intill det 10-öriga frimärket med porträtt av Gustaf V sitter dessutom ett extra märke med texten "På post för Sverige", ett märke som förekom under kriget.
Sannes kolimport står det på skylten på en av de tidstypiska kranarna. Det var Sannes och Smiths som konkurrerade om försäljningen av kol, koks och ved vid den här tiden och så småningom eldningsolja. Min far Sven Johansson arbetade på Smiths kontor på andra våningen i huset Kungsgatan 15 där Göteborgsbanken höll till i bottenplanet.


Centralstationen i Uddevalla med Skansplan i förgrunden. På det här kortet från 1940-talet råder lugn och stillhet. Ett par personer har slagit sig mer på parkbänkarna, några bilar står parkerade och en som skulle kunna vara en Ford Anglia kommer körande fram mot stationshusets dörrar. Till höger, där Pressbyrån finns i dag, skymtar något som ser ut som två bensinpumpar. Har där möjligen funnits en bensinstation en gång i tiden?


Lugn och ro präglar även det är kortet. Som framgår av texten föreställer det ”torget” på Gustafsberg men när det är taget vet jag inte. Något årtal finns inte angivet. På baksidan står bara tryckt: Uddevalla Pappershandel, Hildur Andersson, foto Maria Lundbäck. Den mycket produktiva Uddevallafotografen Maria Lundbäck med ateljé på Lagerbergsgatan avled 1927 så kortet måste alltså vara taget före det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar