fredag 8 januari 2016

HEJA FORSBACKA-KARLSSON!

Under det nyss avslutade junior-VM i ishockey handlade det ibland om en som kallades Forsbacka-Karlsson. Det väckte minnen till liv. Förr i världen var det en väldans massa idrottsfolk som uppkallades efter sina hemorter. Det var Ronneby-Andersson, Värnamo-Gustafsson och Falköpings-Persson så det både räckte och blev över.

Ronneby-Andersson

Just den här trion var löpare på 40-talet. Han som kallades Ronneby hette Bertil Andersson och sprang för det mesta 800 meter. Både Värnamo-Gustafsson och Falköpings-Persson hette Rune i förnamn och förekom i en massa Hägg-galor som så kallade utfyllnadslöpare, även om Gustafsson med tiden blev så bra att han vann EM på 800 meter i Oslo 1946.

Sågmyra-Bergkvist

Och så hade vi Kälarne-Jonsson, Sågmyra-Bergkvist och Spånga-Jim för att nämna några till.
Däremot fick de båda stora kanonerna Gunder Hägg och Arne Anderssn sällan heta annat än Gunder och Arne. Det fick räcka med det. Och detsamma gällde deras efterföljare Henry Eriksson och Lennart Strand som vann dubbelt på 1500 i London-OS 1948.

Nora-Anna

Men i övrigt vimlade det av namn som Nora-Anna, Långhundra-Karlsson, Hagfors-Jansson och Hållsta-Karlsson, som alla var medel- eller långdistanslöpare. Och så hade vi Lidingö-Lasse som var hinderlöpare i likhet med Sösdala-Karlsson som dock tröttnade på att kallas så och bytte namn till Tjörnebo.

Kinna-Bergh

Kinna-Bergh var diskuskastare, Landala-Nilsson var höjdhoppare och Knisslinge-Bengtsson var spjutkastare. 
Herrljunga-Karlsson, Kulladalarn och Skinnskattebergarn var brottare, Hisingsskräcken och Kumlajätten var boxare, Köping-Gustafsson, Knivsta-Sandberg och Vittjärv-Sundqvist var fotbollsspelare, Enskede-Johnsson var cyklist och Kiruna-Lasse, Håsjö-Dahlqvist och Mora-Nisse var skidåkare.

Kiruna-Lasse

Så där skulle man kunna hålla på nästan hur länge som helst. Men så fick jag plötligt veta att ishockeyspelaren Jakob Forsbacka-Karlsson heter både Forsbacka och Karlsson i efternamn och att det inte alls är någon som har hittat på att han ska kallas så - vilket för övrigt heller inte hade varit med sanningen överensstämmande eftersom han tydligen är stockholmare. Men det var ju så dags att bli upplyst om det, när jag redan har skrivit allt det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar