fredag 1 september 2017

RYKANDE GAMLA NYHETER

Jag sitter kvar i den lilla stugan vid havet och läser om rykande gamla nyheter i tidningen Se från 1971. I nummer 45 fortsätter Gits Olsson berätta hur det gick till på biografer och i folkparker under krigsåren på 1940-talet.


Det handlar fortfarande om en filmscen från Hollywood, där den store förföraren Paul Henreid tar två cigaretter och för till sin mun, tänder båda, drar två djupa halsbloss och räcker över den ena till Bette Davis.
Sedan skulle alla killar göra likadant för att imponera på sina tjejer, avslöjar Gits Olsson och fortsätter:


Amerikanska cigaretter gick inte att uppbringa, men Svenne Ballopg låg bra till hos brudarna, för han hade ”Kungafondare”, såna där cigaretter som var kupongfria men svindyra och såldes för välgörande ändamål. Svenne Ballong var kvarterets bästa Henreid, han ansågs kunna konsten. Men vi var några stycken som såg när Svenne Ballong misslyckades i folkparken med en nåtlerska från Oscaria som Bette Davis.
Det var en snygg tjej som halva stan spann på, men det värsta var att hon visste om det och var synnerligen svårtacklad.


Men Svenne Ballong tände sina två Kungafondare, fixerade nåtlerskan genom den ljusblå röken och fattade den ena cigaretten i ett graciöst grepp med fingrarna.
Då hände det. Cigaretten hade fastnat i läppen. Svennes fingrar gled utmed cigaretten ända ut till glöden och där fräste det om dom.
– Jävlar! skrek Svenne så att halva folkparken vände sig om.
Både vi och nåtlerskan vände honom ryggen. Det blev aldrig någon riktig Paul Henreid av Svenne Ballong heller.


Henreids och Bette Davis cigarettexercis föll så småningom i glömska. De brädades av Sture Lagerwall och Barbro Kollbeg i en svensk problemfilm. Barbro Kollberg förde en cigarett tilll läpparna och tände den på Sture Lagerwalls som redan brann. ”En bokstavlig ekdkyss”, utropade en av stadens biorecensenter som var lite romantiskt lagd. Och så skulle stadens ungdom vara Lagerwall och Kollberg en hel höst.


Det stötte på patrull det också ibland Jag minns en tjomme på tryckeriet som hade ihop det med Gurli på Klosterkaféet vid Järntorget. De skulle vara Lagerwall och Kollberg i biljettkön på Eyravallen. Just som Gurli gick in för dockning med sin Hudson fick hon en knuff i ryggen av en berusade lymmel från Almby så att hon slog skallen ihop med tjommen från tryckeriet.
Och där stod dom med mosade cigaretter och såg ut som två krukor med var sin vissen pelargonia.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar