tisdag 7 november 2017

KONSTEN ATT FIRA FARS DAG

På söndag är det Fars dag.
Vi har redan för några år sedan i denna blogg redogjort för vad detta innebär, men för säkerhets skull tar vi det en gång till
Här följer alltså en liten repetitionskurs i konsten att fira familjens överhuvud på denna hans alldeles speciella dag.


Först gäller det för övriga familjemedlemmar att stiga upp i gryningen och smyga på tå till köket under diskret hyssjande för att inte väcka dagens festföremål ur hans skönhetssömn. Därpå vidtar förberedelserna förr att hylla far efter förtjänst på denna den kanske finaste av årets alla högtidsdagar.


Ute i köket försiggår snart en intensiv aktivitet. Tårtan är väl oftast köpt eller bakad dagen före, men den ska ju ändå läggas upp snyggt och prydligt på ett fat. Kanske måste också en sista finjustering göras, exempelvis i form av en liten marsipanfigur som skapas till fars avbild och placeras mitt på tårtan, medan denne ligger i sängen och trynar i all sin glans.


De färska bullarna bör ej heller gräddas för hårt, och det är viktigt att räkna rätt när man måttar upp kaffet, så att det varken blir för starkt eller för svagt, utan exakt som man vet att far vill ha det.
Slutligen vidtar morgonen höjdpunkt, nämligen inträdandet i sovrummet. Det är viktigt att detta inte sker med buller och bång så att far väcks på ett alltför bryskt sätt.


Har man husdjur bör alla hundar, som är benägna att ge skall eller hoppa upp i sängen, hållas kopplade ute på gården. Eventuella fågelburar täcker man naturligtvis över med en duk så att dess invånare inte väcker far i förtid med sitt hesa kraxande.
Familjen samlas sedan med tindrande ögon och välfylld kaffebricka vid fotändan av fars säng och sjunger en liten sång, dock ej så högt att far rycks för hastigt ur sin välbehövliga morgonsömn.


Frambärandet av presenterna är en sak för sig. Dessa bör vara så många att de ej får plats på kaffebrickan och kan därför lämpligen läggas på ett större silverfat.
Det går naturligtvis även bra att bära dem i handen och överräcka dem, men detta kan göra ett något torftigt intryck på festföremålet.


Att presenterna bör vara smakfullt inslagna säger sig självt.
Visserligen är det själva tanken som räknas, men man bör för den skull inte dra sig för att uppvakta far med exempelvis marknadens förnämsta rakapparat eller ett armbandsur i guld. Slipsar, rakvatten och underkläder tillhör en förgången tid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar