lördag 28 april 2018

SVERIGE-BULGARIEN PÅ RIMNERSVALLEN

Onsdagen den 12 augusti 1981 var en stor dag i Rimnersvallens historia. Då möttes Sverige och Bulgarien i en A-landskamp i fotboll som slutade med svensk seger med 1-0.
I ett av mina gamla fotoalbum hittar jag några bilder som jag knäppte från läktaren. På den första ser vi hur de båda lagen har ställt upp för nationalsånger tillsammans med de folkdansare som underhöll publiken före matchen.En kvart före avspark vändes alla blickar mot skyn. Och där kom den, kvällens huvudattraktion – matchbollen. I famnen på en fallskärmshoppare som sakta dalade ner mot mittcirkeln.


Och på bilden här under har han landat, mitt på planen, precis som det var sagt på förhand. Domartrion med norrmannen Reidar Björnestad i spetsen är på väg fram för att ta hand om bollen.


Sverige såg ut att ha tagit ledningen i första halvlek men målet underkändes av domaren för ruff av Thomas Sjöberg. 0-0 i paus alltså. Men med drygt en kvart kvar att spela kom äntligen utdelningen på den svenska pressen. Benno Magnusson slog en hörna som skarvades vidare av Hasse Borg innan Thomas Sjöberg nickade i mål.Visserligen ser det närmast fullpackat ut på läktarna men publiksiffran stannade vid 7 561 betalande - att jämföras med 12 006 i landskampen mot Island åtta år tidigare. Några fler landskamper av liknande dignitet blev det därför inte i Uddevalla.


Efteråt var det fritt fram för de som ville att springa in på planen och klappa om spelarna. Inga kravallstaket här inte. 
(Klicka på bilderna så blir de större.)


Det svenska laget hade följande uppställning:
Thomas Ravelli, Östers IF – Stig Fredriksson, IFK Göteborg (46), Bo Börjesson, IFK Sundsvall (72), Glenn Hysén, IFK Göteborg, Ingemar Erlandsson, Malmö FF – Hasse Borg, Eintracht Braunschweig, Peter Nilsson, Östers IF (72), Karl-Gunnar Björklund, Östers IF – Thomas Larsson, Örgryte IS,Thomas Sjöberg, Malmö FF, Tommy Holmgren, IFK Göteborg.
Avbytare: Greger Hallén, Östers IF (46), Andreas Ravelli, Östers IF (72), Benno Magnuson, Kalmar FF (72).


Hasse Borg - enda proffset.

I dagens svenska A-lagstrupper brukar bara finnas någon enstaka spelare från Allsvenskan och sällan någon i startelvan. Annat var det som synes 1981. Bland de 14 som spelade på Rimnersvallen fanns bara ett utlandsproffs. Hasse Borg hade gått från Örebro SK till Eintracht Braunschweig redan 1977 och blev kvar där till 1984. 
Senare på året lämnade Peter Nilsson Öster för FC Brügge. 
Thomas Sjöberg och Benno Magnusson hade återvänt till Sverige efter några år utomlands.
Thomas Ravelli och Glenn Hysén skulle stanna kvar ännu en tid.
Alltså 13 allsvenskar och ett enda utlandsproffs i detta svensk landslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar