onsdag 26 maj 2021

NÄR HELAN GICK I MOSKVA

 Så här mitt under ishockey-VM går tankarna gärna till Moskva 1957 när 50 000 åskådare på Dynamostadion såg Tre Kronor spela 4-4 mot Sovjet och fira guldet med en snapsvisa på prispallen.

Tumba

Vid medaljceremonin räknade man förstås med att få höra Du gamla du fria spelas i högtalarna, men ingenting hände.

Det påstods att ryssarna hade varit så säkra på seger att de inte brytt sig om att skaffa någon skiva med den svenska nationalsången. Enligt andra uppgifter var det högtalaranläggningen som hakade upp sig.
Och när spelarna stod där och väntade på Du gamla du fria, sa Tumba till lagkaptenen Lasse Björn högst upp på pallen att du får väl sjunga en bit i stället, Lasse.

Lasse

Då tog Lasse Björn ton med Helan går, varpå hela laget stämde in. Ryssar och tjecker stod i stram givakt liksom 50 000 dödstysta och gravallvarliga åskådare medan ”Sjung hopp faderallan lej” ekade över Dynamostadion.

-Vi fick ju ta en bit som alla kunde, sa Rolle Stoltz efteråt.


Rolle

Att det oavgjorda resultatet mot Sovjet räckte till guld berodde på att ryssarna hade tappat poäng mot tjeckerna tidigare i turneringen.

Endast åtta lag ställde upp. Förutom de tre nämnda Finland, Östtyskland, Polen, Österrike och Japan. Bakgrunden var att sovjetiska trupper hade slagit ner upproret i Ungern några månader tidigare. Flera nationer med USA och Kanada i spetsen bojkottade därför turneringen. Men Sovjets lag var etta i världen vid den här tidpunkten och den svenska segern en stor sensation.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar