Mitt i den svenska
sommaren 2022 sitter jag ute på landet och läser i några gamla
exemplar av tidningen Se från en svunnen tid. I nummer 3 från 1968
befinner sig den härlige kåsören Gits Olsson i USA på en resa som
visar sig bli en jakt efter öl till maten över halva den
amerikanska kontinenten.
Så här skriver han:
Vi flydde i en förhyrd
Dodge från New York men kom iväg lite sent så första
övernattningen skedde redan i Harrisburg. Vi beställde saftiga
25-konorsstekar och sa:
-Och så en öl till
maten, tack. En Budweiser. Den har vi hört ska vara bra.
Servitrisen, en krullhårig
tjej på två meter med vass näsa, glasögon, svart klänning och
åderbråck, svarade stolt:
-Inte i den här staten.
Vi är en torr stat.
Vi drack var sina två
liter isvatten och gick till sängs.
Bilisterna på
Pennsylvania Turnpike undrade kanske vad det var för en galning som
påföljande morgon rammade om dom i ishalkan i Appalachernas
glashala kurvor. Svar: En ölsugen svensk på väg mot gränsen till
Ohio
Där bromsar man in
framför första bästa motell, slår sig ner vid matbordet, klappar
ihop handflatorna av förväntan och beställer mat samt en öl.
Servitrisen, en krullhårig
tjej på två meter med vass näsa, glasögon, svart klänning och
åderbråck, svarar förnärmat:
-Inte i Ohio på söndagar!
Ingen öl i Pennsylvania,
ingen i Ohio, då vore det väl fan om det inte skulle kunna bli en
bärsa till maten i Illinois!
Vi hade passerat Chicago
på låg höjd på eftermiddagen och sökte skydd för den
tilltagande snöyran och dimman i lilla Geneseo (5 000 invånare) på
stranden av Huckleberry Finns legendomsusade Mississippi.
Motellet var fint fast vi
började ana oråd när hotellbibeln, som är lika obligatorisk på
amerikanska motell som på stadshotellen i Hjo och Sala, var ersatt
av Mormons book. Restaurang? Jo, sa motellägaren, den ligger i nästa
block. Restaurangen hette Café de Luxe och bestod av fyra bord. Vid
det ena satt en gubbe i cowboyhatt och sög i sig nåt mellanting
mellan spaghetti och äppelkaka. Vid det andra satt bypolisen och
måttade tuffa hugg mot en pannbiff med scouthatten liggande framför
sig på bordet. Servitrisen, en krullhårig böna på två meter med
vass näsa, glasögon, svart klänning och åderbråck, sa:
-Öl? Inte så länge
anständighet får råda här i stan!
Jakten på en källarsval
öl fortsatte. Nästa kväll kom vi ganska sent fram till Holiday Inn
i Grand Central, Nebraska. Vi konstaterade med ett belåtet grymtande
att stället höll sig med en bar, där det hängde tämligen snoriga
killar kring disken. Ah, äntligen! Bartendern, en krullhårig dam på
två meter med vass näsa, glasögon, svart klänning och åderbråck,
lutade sig över disken och sa:
-Menar ni att ni har rest
genom halva USA utan att få en öl? Fantastiskt!
-Ja, inte sant, sa vi. Får
vi en Budweiser!
-Visst, sa damen. Får jag
bara se kortet först.
-Kortet?
-Ja, man måste vara
medlem!
-I vad då?
-Baren här! Vi får inte
servera öl hur som helst i den här staten. Man får bara servera
till medlemmar. Men betalar ni en dollar i medlemsavgift ska jag
skriva ut ett kort.
-Tack, det låter för
krångligt. Vi tänker vara i Colorado i morgon. Hur är det där?
Servitrisen böjde sig
ännu längre fram över bardisken så att vi kunde känna hennes
andedräkt. Den stank av allt utom öl. Hon sa:
-Oss emellen sagt,
Colorado är den underbaraste stat som finns i det här landet. Där
får man servera vad som helst när fan man vill!
Efter 320 mils körning på
fyra dagar nådde vi målet för vår resa, Boulder i Colorado vid
foten av Klippiga bergen. Vi gickin i matsalen på härvarande motell
och beställde mat. Fyra stater hade hällt oss fulla med isvatten
och isbitarna klirrade i oss när vi gjorde vårt intåg,
Servitrisen, en två meter lång böna med krulligt hår, vass näsa,
glasögon, svart klänning och åderbråck, sa:
-Och vilken sorts öl
önskar herrarna till maten?
Vi kunde ha kramat ihjäl
käringen!
Tack för den storyn, Gits Olsson, Den satt fint i den svenska sommaren mer än femtio år efteråt.
Det är underbart Gunnar. Gits var otrolig.
SvaraRadera