tisdag 15 januari 2013

60-TALET I SAMMANDRAG

På 60-talet var det fortfarande någorlunda ordning i världen. Helgonet var Helgonet och James Bond var James Bond. Roger Moore spelade Simon Templar och Sean Connery var Agent 007 med rätt att döda och bära vit smoking under grodmansdräkten.
 

Känt folk rökte Kent, på Esso fick man en tiger i tanken och strejken vid Systembolaget gjorde att till och med Skeppets whisky gick att sälja.
Volvos värde varade längst och ännu visste ingen hur gammal en Volkswagen kunde bli.


Vit nylonskjorta och slips, club-blazer och poplinrock, Aqua Vera på hakan och Hamiltons blandning i pipan. En pilsner på Måsen eller Tärnan och en åtta konjak och en Loranga på Rane.
Ingmar Bergmans Jungfrukällan på Röda Kvarn och Pojken i trädet med Thomas Bolme och Heinz Hopf på Saga.


Rock 62 och Pop 63, Tio i topp, Flipp eller flopp, Come on let´s twist again med Chubby Checker och Det ska vi fira med Karin Juel i Melodiradion.
Beppe Wolgers rapade i tv, folk rökte cigaretter som hette Savoy och Virginia och läste Pin up och Cocktail hos frisören och en renhårig karl utran mjäll doftade Keratin.


She loves you med Beatles, Söndagsbilagan med Jan Gabrielsson och Ulla-Bella, Forsythesagan och Familjen Ashton, Nils Linnman på Korsnäsgården, Paul Tempel och fallet Gordon, High Chaparall med Manolito och 8.90 i längd av Bob Beamon i Mexico City.
Pretty woman med Roy Orbison, Alcock´s plåster på värken, nazistligan i Expressen, Veckans bild i Se, Jean Paul Sartre, Hasse Alsér, Ulf Sterner, Ove Kindvall, Finnskoga-Lasse och Föllinge-Persson och Bosse Althoff på sista sträckan i stafetten i Finnkampen.


Swinging London. Den rosa pantern, duschmordet i Psycho, Bosse Högberg mot Sandro Mazzinghi, den franska vågen, Knut ”Kuppern” Johannesen, Micky Spillane, Eero Mäntyramta, Rosen med Arne Qvick och Inge Danielssons drömmål mot Portugal.
Ernst-Hugo Järegård i Timmen, Janne Stefansson i Vasaloppet, Magnus Banch i Melodiradion, de tre O:na i tv, Peter Himmelstrand, Hemming Sten, Hasse Radefalk, Picko Troberg, Beppo Gräsman och Knivsta-Sandberg och allsvenskt guld till Djurgården i fotboll..


Lyndon B Johnson, Dan-Axel Broström. Midnight in Moskow, Harald Grönningen, Nina och Fredrik, Surfing Safari med Beach Boys, regalskeppet Vasa, Hermans Hermits, Dave Clark Five, nyheter och bullentiner från radio Mosebacke, Carter Family, Easy Rider, Radio Nord och Dear one med Larry Finnegan.


Malte - Valfrid Lindemans son, utvikningsbrudar i Fib/Aktuellt och Lektyr, Mum for men under armarna, Brevet från kolonin med Cornelis, En rolig halvtimme, Piff, Raff och Paff, Jazzbacillen med Siw Malmqvist, Trio med Bumba, Assar Rönnlund, Dick Tracy, Knallhatten, 55:an Olga, Sixten Jernberg och Generalernas natt av Hans Helmut Kirst.


Carl Gustaf som bilskollärare, Stig Wennerström rysk spion, Caravelle smakförädlad med rom, Guben i låddan med Hasse Alfredson och Martin Ljung, Gals and pals, Twist and shout, Pia Degerman, Ho Chi Minh i Vietnam, John Glenn i rymden, Christian Barnaard i Sydafrika, Jan Myrdal arresterad i FNL-demonstration, Ba-ba-ba, Bar-bara Ann, och tre mål av Geoff Hurst i VM-finalen på Wembley.
Men det var inte allt. Det kommer mera senare i veckan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar