tisdag 17 juni 2014

I SKUGGAN AV FOTBOLLS-VM

Fotbolls-VM har sparkat igång och diskussionens vågor går höga kring stambordet på lunchrestaurangen.

– Vilka blir världsmästare nu när inte Sverige är med? sa den berömde optikern.
– Jag tippar att Argentina slår Frankrike i finalen, sa den försynte bankmannen.
– Brasilien vinner över Spanien i finalen, sa kåsören.
– Det är svårtippat, sa redaktör A. Det finns ju inga riktiga lirare nu för tiden. Annat var det på ”Timpa” Simonssons tid.
– Där satt den, sa kåsören.
– Undrar om vi inte har hört det där förr, sa bankmannen.
– Det var bara det vi väntade på, sa optikern.


För eventuellt nytillkomna läsare av denna blogg kan det vara på sin plats att påpeka att ”Timpa” Simonsson var center i Jönköping Södras allsvenska silverlag spelåret 1949-50. Dessförinnan hade han satt ett oslagbart rekord i svensk fotboll genom att dundra in 50 mål på 18 matcher i näst högsta serien 1944-45.


”Timpa” Simonsson drog rekordpublik så fort han visade sig, om man ska tro redaktör A. Hans ribbskott var berömda för att målställningarna stod och gungade i flera timmar efter matcherna. Men för det mesta sköt han mål och då stod nätet som en strut varje gång. Målvakternas största problem var att hinna undan för annars hade dom följt med in i buren dom också.
Allt detta enligt redaktör A, som dessutom kan redogöra in i minsta detalj för anfallskombinationer som utspelades för mer än ett halvt sekel sedan.


Han kan till exempel berätta om hur ”Timpa” i en match mot Göteborgs-kamraterna på Ullevi i maj 1949 klackpassade till Ivar Eidefjäll, som lobbade över en göteborgsback, varpå ”Timpa” tpg ner bollen med pannan och drog till på volley rätt upp i krysset så det bara susade om öronen på Henry Andersson i målet.


Redaktör A är den ende vid bordet som sett ”Timpa” i aktion, så de övriga får helt och hållet lita på hans omdöme. Vid något enstaka tillfälle händer det dock att någon dristar sig till att ifrågasätta sanningshalten i någon liten detalj i allt redaktör A berättar, men då blir man snabbt uppläxad.
Om detta ska det handla längre fram i veckan i denna blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar