fredag 18 september 2015

VAD TAR NI FÖR VALPEN . . .

Är våran hundvalp släkt med Yngve Holmberg, frågar sig kåsören Gits Olsson i nummer 17 av tidningen Se den 23 april 1970.


För nutida läsare bör kanske tilläggas att Yngve Holmberg (1925-2011) var ledare för högerpartiet under åren 1965-70, alltså det parti som under hans ledning 1969 bytte namn till Moderata samlingspartiet. Vi som var med på den tiden minns hans debatter med Olof Palme, där han oftast kom till korta.
Men nu gällde det alltså till att börja med Gits Olsson och dennes hundvalp i ett kåseri som här återges i valda stycken.


Sen två veckor är vi hundägare. Hunden föddes den 17 februari och har inte hunnit bli större än en ordinär leverkorv. Han är ungefär lika trind som en sådan och håller på att slå ihjäl sig varje gång han försöker slicka sig i ändan.
Han ska pinka på en tidning tills han blir rumsren, sa karln på kenneln som vi köpte valpen av.


Vi bredde ut tidningar i hela kåken. Vardagsrummet såg ut som isrännan till Åland. Dels var det inte vackert, dels ignorerade valpen dessa tidningar. Det tog tre dar innan vi fick honom att slå en drill på DN och då blev det en fullträff mitt i ett kåseri av ”Gustafsson med mustascherna”. Vi gav valpen en applåd och bestämde oss för att skicka en blomma till ”Gustafsson med mustascherna”.


Valpen visade sig vara svag för applåder och pinkade på tidningar så fort han ville ha uppmärksamhet. Till slut hade vi inte flera tidningar kvar i huset. När man läste sin DN till morgonkaffet, satt valpen på bakbenen nedanför sängen och gnällde. Man får läsa som en dåre för att han ska få nåt att sätta sig på. Dom på kenneln sa inget om att det kunde finnas så mycket avföring i en liten valp.


De veckor som valpen varit bland oss har en stor del av vår energi gått åt till att värja honom från alla ben som vänner och grannar kommer dragande med. De spar sina kotlettben och kommer med fulla påsar av dem. Vi påpekar ständigt att det inte är någon björn vi ha köpt.
Bäst av allt gillar han gamla tofflor. Vi hade inte en aning om att vi ägde så pass många tofflor förrän vi fick hund i huset. Han är helt magnifik när han med stolta fjät travar golvet fram med en toffel i gapet.


Men han har inget poker face. Han formligen lyser av segervisshet och ser ut som Yngve Holmberg brukar göra när han är på väg mot talarstolen i andra kammaren och tror sig ha hittat något verkligt dräpande roligt att bräcka av Palme med.
Dom kanske är släkt, valpen och Holmberg? Det skulle inte förvåna mig, för jag hörde själv hur Holmberg sa till Gunnar Svärd för en del år sedan:
Det ska jag säga dig, att jag skiter i Dagens Nyheter!”Inga kommentarer:

Skicka en kommentar