fredag 29 april 2016

RITUALER, SLUTSPELSSKÄGG OCH OTVÄTTADE UNDERKLÄDER

Det finns mycket att tänka på inom idrotten. Inte bara själva agerandet på planer och arenor. Viktiga saker händer vid sidan om också.


Björn Borg hade till exempel aldrig vunnit sina fem Wimbledontitlar om inte en av hans kompisar under varje finalmatch år efter år hade suttit på läktaren närmast till höger om Lennart Bergelin i samma otvättade kalsonger som han hade första gången.
Johan Cryuff slog alltid sin målvakt lätt i magen innan han gick ut till match och spottade sedan ut sitt tuggummi på motståndarnas planhalva.


Christer Mattiasson i Elfsborg var tvungen att gå ut sist ur omklädningsrummet, slå i alla dörrposter och slutligen sparka på en papperskorg som alltid stod på samma plats. En gång hade någon flyttat papperskorgen och då gick spelet fullständigt i baklås för den stackars elfsborgaren.


Anna Lindberg ställde alltid sina badtofflor på samma ställe innan hon skulle hoppa och Tiger Woods lär alltid ta på sig en röd tröja inför viktiga avgöranden.
Alla vet dessutom att morsor på läktaren betyder otur och att en tennisspelare absolut inte får trampa på linjerna mellan bollarna.


Men mitt uppe i denna djungel av ritualer, maskotar, slutspelsskägg, klappar på låren och otvättade underkläder finns också olika grader av besatthet. 
Och frågan är om inte Djurgårdens förre ishockeymålvakt Tommy Söderström tar priset. Jag har sparat ett gammalt tidningsklipp där det står att Söderström före varje hemmamatch var tvungen att inhandla en kexchoklad, en glass och en kvällstidning i samma kiosk. När det sedan var dags lämnade han alltid omklädningsrummet som nummer två och beträdde isen med höger skridsko först.


Men inte nog med det. Före varje match och i periodpauserna skulle han också ha tre Dextrosol i en mugg vatten. Muggen dunkade han sedan i bänken tre gånger och avslutade med att spotta i den.
Fler avslöjanden följer i denna blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar