tisdag 26 juli 2016

ATLETER PÅ TRÄNINGSLÄGER

Sedan mer än tjugo år har kåsören och redaktör S mätt sina krafter i en lika traditionstyngd som legendomsusad mångkampstävling i och omkring de båda aktörernas sommarstugor på landet.


Denna giganternas kamp har med åren blivit så prestigefylld att förberedelser i form av taktiska upplägg samt träning på såväl det fysiska som det mentala planet har upptagit en allt större del av de båda stridstupparnas vardag under året.
Detta har med tiden stegrats allt mer och ibland tagit sig nästan groteska proportioner. Som till exempel inför årets tävling då båda atleterna som ett led i förberedelserna hade rest på träningsläger till Medelhavet.


Och inte nog med det. Det visade sig nämligen att båda hade, oberoende av varandra, beställt var sin resa till samma italienska ö, nämligen Sardinien. Och som detta inte vore nog hade de valt samma lilla stad vid namn Alghero på Sardiniens västkust för att slå upp sina läger.
Vid en närmare koll visade det sig dock att kåsören skulle befinna sig på denna plats veckan före sin medtävlare och hinna åka hem därifrån någon dag innan denne skulle anlända.


Kåsören hade beslutat att använda sin vecka på Sardinien till i första hand konditionsträning
Han simmade längd efter längd i hotellpoolen, lyfte skrot i hotellets gym och tog långa promenader.
Under en av dessa upptäckte han vid ett tillfälle att han befann sig på en gata vid namn Via Garibaldi.
Var har jag hört det namnet förr, tänkte han. Javisst ja, det var ju i skolan som man fick lära sig att Giuseppe Garibaldi var en berömd italiensk fältherre och frihetskämpe på 1800-talet.


Det fanns till och med en gammal historia som berättades när man växte upp. Vänta, hur var det nu den var? Det var Garibaldi och Hitler och Bellman som skulle tävla med engelske kungen om vem som hade . . . Nej, det blev fel Så här var det ju:
Det var fröken i skolan som förklarade för sina elever att Garibaldi alltid bar röd skjorta när han red i spetsen för sina soldater därför att dessa inte skulle nedslås av att se att han var sårad ifall han skulle träffas av en kula och börja blöda. Då var det en liten kille som ivrigt räckte upp handen och sa:
Fröken, fröken, då vet jag varför Hitler hade bruna byxor!
Sådant kan man gå omkring och fundera på när man vandrar i solen på historisk mark på den italienska ön Sardinien sommaren 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar