måndag 18 februari 2013

ÅK SJÄLV, GUBBJÄVEL!

En av Sveriges färgstarkaste skidåkare genom tiderna hette Arthur Häggblad. Det var han som bad landshövdingen i Dalarna att flyga och fara efter en SM-tävling i Falun på 1930-talet.

Det hände efter en ovanligt hård femmil med en åktid på upp emot fyra timmar. När landshövdingen frågade den svettige och snorige Häggblad hur det hade varit ute i spåret lär denne ha svarat:
-Åk själv, gubbjävel, så får du känna!
Detta apropå längdåkarnas VM-tävlingar på skidor. Eller för att vara helt korrekt: VM i nordisk skidsport, som ju även omfattar backhoppning och nordisk kombination.
Sveriges förste världsmästare hette John Lindgren. I Cortina 1927 vann han båda de individuella lopp som stod på programmet, 18 och 50 kilometer.

Första VM:et i Sverige arrangerades i Sollefteå 1934. Då blev det svensk dubbelseger på femmilen genom Elis Wiklund och Nisse Englund. Finland tog alla tre medaljerna på 18 km och vann även stafetten.
Norge tog fem av de sex medaljer som stod på spel i backhoppning och nordisk kombination men blev helt utan i längdåkning.

Det där sistnämnda har sin speciella förklaring, och här kommer Arthur Häggblad in i bilden.
I stafetten tog nämligen Tyskland högst sensationellt silver efter suveräna Finland. Publiken vid målet väntade länge förgäves på att Sveriges Arthur Häggblad och Norges Oddbjörn Hagen skulle göra upp om andraplatsen.
Men Häggblad åkte fel några kilometer från mål, och norrmannen hängde med av bara farten. De båda vek in på en timmerväg ute i skogen och förlorade tio minuter innan de hittade tillbaka till spåret. Under tiden passerades de av den tyske slutmannen Herbert Leopold som åkte i mål som tvåa.

Någon minut senare dök Häggblad och Hagen upp i skogsbrynet. Häggblad vann spurten om bronset, och därmed blev Norge helt utan VM-medalj i längdåkning det året.
Arthur Häggblad vann sedan fyra Vasalopp och massor av SM-medaljer. Men i dag är han mest ihågkommen för sina färgstarka uttalanden. Det var han som en gång sa till Sven Jerring i en radiointervju när han tillfrågades om han ville hälsa till någon:
-Skidåkning är ett helvete. Jag önskar att jag vore död. Hälsa till vem fan som helst!

1 kommentar: