fredag 10 februari 2017

SNACKA OM LÅNGKÖRARE ALLTSÅ!

England är förmodligen det enda land i världen där samma teaterpjäs kan spelas kväll efter kväll i 64 år utan avbrott.


Så har skett med Agatha Christies The Mousetrap, som hade premiär den 25 november 1952 på Ambassadors Theatre med Richard Attenborough som detektiven. 
Den 25 mars 1974 flyttades pjäsen till den större St Martins Theatre alldeles intill, utan någon inställd föreställning. Där går den fortfarande, nu med Ben Goddard i huvudrollen.


När jag var där och tittade möttes jag av en skylt med texten: Kvällens föreställning är nr 26 467. Det var nästan så man svimmade.
Pjäsen handlar om hur ett antal gäster på ett ödsligt beläget hotell på den engelska landsbygden blir insnöade och avskurna från omvärlden. När en av dem hittas död förstår de andra att det finns en mördare bland dem. Frågan är bara vem.


Flera gånger har pjäsen uppmärksammats av Guinness Rekordbok. 
Först fick David Raven pris för flest föreställningar i samma roll efter att ha spelat major Metcalfe 4 575 gånger mellan 1957 och 1968. 
Sedan belönades Nancy Seabrooke som världens mesta stand in efter att ha varit beredd att hoppa in i rollen som mrs Boyle 6 240 gånger och fått göra det 72 gånger.
Och själva pjäsen har tilldelats diplom fyra gånger som den mest spelade i världen, senast på 56-årsdagen den 25 november 2008.
Den 18 november 2012 passerades 25 000-strecket i antal föreställningar.


När föreställning nummer 26 467 var över och vi hade applåderat färdigt, gick ridån upp en extra gång. Sedan klev mördaren fram och bad oss vara så vänliga att inte avslöja för kommande åskådare vem det var som hade gjort det. Och eftersom han sa både please och thank you nickade vi bifall, innan vi reste oss och gick ut i verkligheten igen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar