fredag 19 juli 2019

RIT-OLA OCH JACKIE KENNEDY

Mitt i den svenska sommaren 2019 sitter jag utanför den lilla stugan vid havet och bläddrar i en årgång av tidningen Se från 1965. I varje nummer bidrar den gamle tidningstecknaren Rit-Ola med en reportageteckning.
USA-kvinnsen väntar på den stora rubriken, skriver han i nummer 31. 
En USA-gallup har gett svaret:
Jacqueline Kennedy gifter om sig!
Det är alltså drömrubriken som de kvinnliga tidningsläsarna i USA väntar på 1965, två år efter mordet på president John F Kennedy.


En rundfråga bland Amerikas maskulina befolkning just då angående vilken sensationell rubrik dom helst skulle vilja se i dagstidningarna får emellertid ett helt annat svar:
Fred i Vietnam.


Damernas drömrubriker är dock flera enligt samma källa.
Här är hela listan:

Nr 1: Jacqueline Kennedy gifter om sig!
Nr 2: Fred i världen
Nr 3: Kvinna president i Amerika.
Nr 4: Ungkarlsskatt i USA
Nr 5: Ny medicin. Ögonblicklig hjälp mot fetma
Inga dåliga grejor, konstaterar Rit-Ola sommaren 1965 alltså.

Jackie

I dag vet vi att Amerika och världen fick vänta på drömrubriken till den 20 oktober 1968. Då gifte Jackie Kennedy om sig med den 23 år äldre grekiske skeppsredaren och miljardären Aristoteles Onassis. Vilket bland annat kommenterades av den svenska kvällstidningen Expressen med löpsedelsrubriken:
JACKIE – HUR KUNDE DU?

Ari

Äktenskapet varade till 1975, då den 69-årige Onassis avled på ett sjukhus i Frankrike. Jackie Kennedy-Onassis levde i nästan tjugo år till. Den 19 maj 1994 avled hon i cancer hemma i New York vid 64 års ålder.


Rit-Ola var signatur för Jan-Erik Garland som levde 1905-88. Han arbetade som sportjournalist och tecknare, först på Idrottsbladet och sedan på Dagens Nyheter. Vid sidan om gjorde han politiska skämtteckningar i bland annat tidningen Se, men mest känd är han nog som skapare av serien Biffen och Bananen. I ungdomen var han framgångsrik bandyspelare med SM-guld för AIK på 1930-talet. Under andra världskriget utmärkte han sig som en av de främsta satiriska gisslarna av Adolf Hitler och Nazityskland.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar